Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Vsak greben ima svojo Babo

  • Objavljeno: 28. jan 2024 ob 18:44
  • Avtor: Skrbnik

Lepa vremenska napoved in dobre snežne razmere so nam tokrat omogočile obiskati Ljubeljsko Babo oz. Košutico, ki se s svojimi 1968 metri nad morjem ponosno pne na severni strani grebena Košute.

Zbrali smo se na parkirišču pred Karavlo, se opremili in odrinili proti lovski (graničarski) pot, ki vodi na planino Korošica. Pot je bila prvi del kopna, po slabi uri vijuganja v ključih, pa stopimo na sneg. Naprej je bilo snega vedno več, ko smo prečili pašno ograjo, smo se kar kmalu obrnili naravnost gor, proti grebenu.

Ko smo dosegli greben, smo na spihanem mestu naredili postanek, ter si nadeli železje na noge, kajti naprej je snega do kolen in bi bilo nepotrebno telovaditi tam z nameščanjem derez.

Ob hoji po grebenu smo lahko uživali v lepih razgledih in umetninah, ki jih napravi veter v obliki opasti. Pred zadnjim vzponom proti vrhu smo se opremili še s čeladami in veselo zagrizli v klanec. Kot po navadi, ko zimska pot vodi preko ruševja oz. cretovja, je bil potreben nežen korak in tisti z manj "kilami" smo jo bolje odnesli :)

Ko se je ruševje pod nogami končalo, nam je ostal samo še sneg in skale. Pot domačih poznavalcev, ki vodi strmo navzgor ob grebenu, smo izpustili in izbrali kar smer letne poti, kajti sneg je bil že predelan, plaz pa je tudi že odpeljal.

Tudi višje, nad tem delom, smo ubrali kar smer letne poti, ker mešano plezanje danes ni bilo na repertuarju :) Sneg seveda na severni strani dobro drži tako, da smo se kmalu znašli na vršnem grebenu in po nekaj minutah stali, vsi veseli, v brezveterju, na vrhu Babe.

Ko smo se odpočili, okrepčali in naužili razgledov smo se odpravili v dolino. Sestopili smo po isti poti, ki je na nekaj delih zahtevala veliko pazljivosti, kajti kaj hitro bi se lahko znašli v Avstriji...

Ko smo zahtevnejši del suvereno pustili za seboj, smo si na planini Korošica vzeli čas za "martinčkanje" kajti temperature so bile temu primerne. Po uživanju na soncu smo odrinili po gozdni cesti nazaj do parkirišča pri Karavli, kjer smo naredili še krajšo analizo, nato pa se podali vsak v svoj log.

Krasen dan, s soncem in izkušnjami obsijan.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem