Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Nenadejana zimska pravljica

  • Objavljeno: 27. feb 2022 ob 08:45
  • Avtor: Skrbnik

Sobotna lahka tura je gamse peljala v Polhograjsko hribovje in na njegov najvišji vrh Tošč.

Zjutraj ko smo se odpravili proti izhodišču nas je spremljalo zelo turobno vreme z dežjem in meglo, vendar pa bolj ko smo se bližali izhodišču v vasi Topol (sveta Katarina) bolj je bila okolica okoli nas pobeljena in oblaki in megla sta izginila. Na izhodišču so nas pričakale kar nizke temperature in sneg (parkirišče je bilo že spluženo).

In ker gamsov malo snega ne ustavi in so vsi udeleženci prišli ustrezno opremljeni smo ob načrtovani uri, odšli na pot, najprej po cesti skozi vas, nato je cesta zavila v gozd katero smo po nekaj minutah zapustili in si po zasneženi gozdni poti utirali pot navkreber.

Dokaj hitro smo ob sproščenih debatah dosegli prvi greben in se nato po grebenski poti približevali našemu prvemu cilju Polhograjski grmadi. Med potjo nas je že obsijalo sonce in imeli smo čudovite razglede na ljubljansko kotlino, še posebej ko smo dosegli vrh Grmade kjer smo bili nagrajeni še z prečudovitimi razgledi na Karavake, Kamniško Savinjske Alpe ter seveda na Škojeloška hribovja in Julice v ozadju.

Po zaužitih razgledih smo sestopili iz Grmade po strmi poti proti kmetiji Gonte v smeri Tošča. Zaradi snega je bil spust malo bolj previden, vendar ko smo stopili iz gozdne poti na jasa nad kmetijo nas je ogrelo sonce in lahko smo uživali v hoji po novozapadlem snegu. Mimo kmetije smo nato zavili na pot proti Tošču in se v hoji skozi redek gozd, povzpeli najprej na mali Tošč in nato še na Tošč.

Na vrhu smo ostali malo časa ker je kljub lepemu vremenu pihal mrzel veter in sklenili smo da se vrnemo do kmetije. Spust je minil brez večjih problemov in na kmetiji smo se na toplem ob okrepčilu pogovorili o današnjih vtisih. Po dobre pol ure smo se odpravili še na spust do našega izhodišča vseskozi v kombinaciji sonca in zasneženega gozda.

Po slabi uri smo prišli na izhodišče, kjer smo še malo pokramljali in se nato poslovili in zaželeli čimprejšnjega snidenja.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem