Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Začetki markacistov in markacistk PD Kranjski Gamsi

  • Objavljeno: 09. maj 2022 ob 09:35
  • Avtor: Skrbnik

Letos obeležujemo 100 obletnico, ko je Alojz Knafelc objavil »Navodila za markiranje potov« in s tem postavil in poenotil označevanje slovenskih poti. Le kdo ne pozna bele pike s rdečim kolobarjem, ki naj bi spominjala na vzorec na krilih gorskega apolona in  je postala eden najbolj prepoznavnih simbolov slovenskega planinstva – Knafelčeva markacija.

Vikend med 6. in 8. majem sva se dva člana PD Kranjski gamsi, Karolina in Klemen udeležila izobraževanja za markacista A kategorije v vasi Gornjih Slaveči v Prekmurju.

Prvi dan je minil s predstavitvami prve pomoči in usmerjevalnih tabel oz. kažipotov, ki imajo natančno predpisane norme glede oblike in kraja postavitve.

V soboto smo se prebudili v deževno jutro. Po okusnem zajtrku smo dopoldan spoznavali organiziranosti Komisije za planinske poti ter zakonodajo. Po predahu se je vreme izboljšalo do te mere, da smo lahko teoretično znanje preizkusili na terenu. Risanje belih pik z rdečo obrobo, postavljanje markaciji na poti ... Izkazalo se je, da to ni bilo tako enostavno, ko se nam dozdeva, saj za pravilno markiranje potrebujemo kar nekaj znanja. Ampak kot pravijo vaja dela mojstra.

V večernih urah je sledilo še predavanje o zgodovini markiranja planinskih poti v Sloveniji.

Zadnji dan smo po zajtrku namenili še nekaj besed o varstvu gorske narave. Nato pa so se začele priprave na teoretični preizkus znanja.

Po odpisanem testu so nam med čakanjem na rezultate prikazali pravilno postavitev  usmerjevalnih tabel. Test sva oba suvereno opravila ter tako tudi uradno postala markacista A kategorije.

Čeprav odseka markacistov PD Kranjski gamsi še nima, bova tako Karolina kot Klemen skušala biti čim bolj dejavna pri drugih društvih, ter si tako nabirala prepotrebne izkušnje, ki jih bova z veseljem delila naprej.

"Biti markacist je plemenito in prostovoljno poslanstvo."

Avtor: Klemen K.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem