Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Bogatin

  • Objavljeno: 02. avg 2020 ob 18:42
  • Avtor: Janez A.

Bogatin je prvi vrh v verigi spodnjih Bohinjskih gora. Z njim je povezana bajka o Zlatorogu. Ker pa denar ni vse na temu svetu smo se siromašnejši nanj odpravili peš.

Na pot smo krenili v ob svitu in sicer od Doma pri Savici (653 m) navzgor po serpentinasti poti, ki se vzpenja na Komno. Serpentin naj bi bilo 48 a smo jih nekaj tudi preskočili (posebno ob povratku). Vzpenjali smo se skozi gorski bukov gozd, prestopali posamezno izruvano jelko in smreko ter opazovali kako sonce prodira skozi jutranje meglice nad bistrim Bohinjskim jezerom. Prvi večji postanek smo imeli šele malce pod Domom na Komni (1520 m) kjer je bil za nami tudi večji delež vzpona in še kratek postanek pri samemu domu, nato pa smo se odpravili do slabih četrt ure oddaljene Koče pod Bogatinom (1513 m) kjer smo popili tudi pravo gorsko kavico.

Od Koče pod Bogatinom nas je pot zložno vodila po robu čudovite Komenske planote – Lepa Komna. Pogled razveseljuje srce dobrovoljnega pohodnika a obenem dolgočasi marsikaterega zagrizenega gornika – skalaša. Tod je vandral Kekec in slepa Mojca je kisala mleko. In Rožle se ni upal gnati na pašo, ker se je bal Bedanca, ki je kradel srnjake. Vsi pa so bili pod budnim očesom stare Pehte. Sonce je močno pripekalo in nekoliko smo se ustavili šele na Bogatinskemu sedlu (Vratca – 1815 m) kjer sta dve tabli kazali pot proti vrhovoma na levi in na eni je pisalo Bogatin 30 min na drugi pa Mahavšček 1 ura. Urno smo jo ucvrli navkreber.

Prvi na vrhu sta bili učiteljici Iris in Metka, ki sta od na vrhu prisotnega para dobili potrditev, da je to pa Bogatin. Vendar pa ni bilo zaznati nikakršnega obeležja, skrinjice, križa ali obeliska kot je teh primerih navada. In streljaj proč se je dvigoval še en strm vrh kar je porodilo dvome o tem ali smo že na Bogatinu ali ne. Ostale gamsinje so takoj vklopile aplikacije, ki so dajale različne podatke. Težava je bila tudi, ker je bil Instagram že ozaljšan z posnetki in informacijo o osvojenemu vrhu. Lagati pa kot vemo ni lepo. Zategadelj je naš vodja Aleš odločil, da si nadenemo čelade in se povzpnemo navzgor po strmejšemu grebenu, na vrhu katerega smo nato res naleteli na skromen betonski štrcelj z križcem in izropano pločevinasto skrinjico v kateri je dobra duša pustila preperel papirnat robček (nikjer pa ni bilo napisa ali tablice Bogatin ali Mahavšček).

Viri sicer pravijo, da sta Bogatinska vrhova dva: Mali Bogatin imenovan tudi Bogatin (1977 m) in Veliki Bogatin - imenovan tudi Mahavšček (2008 m). Na vrhu Bogatina se nahaja vpisna skrinjica, na vrhu Mahavščka pa nekoliko večja vpisna skrinjica. Po podrobni preučitvi fotografij in opisov lahko sklenem, da smo osvojili Bogatin, tisti prvi Instagram vrh pa naj bo Mahavček.

Preko lepe Komne smo se odpravili nazaj do Koče pod Bogatinom kjer je tekla debata o Bogatinu in Mahavščku (domorodcev žal nismo vprašali). Okrepčali smo se z latvico kislega mleka, žganci in vegetarijansko joto in se dobre volje v družbi neutrudne Mini – psičke pasme »Peter« odpravili nazaj v dolino.

Tudi najbolj manična želja po objemu hladnih gorskih voda z katerimi kristalna Savica napaja naše največje ledeniško jezero je bila nevtralizirana z estrogenskim oprhom, zato smo sklenili naš tokratni podvig ob osvežilnih napitkih v Domu pri Savici kjer smo predebatirali skrivnosti umetnih trepalnic in razlike med revitalizacijskimi kremami za obraz oz. telo. Ker pa je Bohinjski Kot kraj kjer velja, da ima »dež mlade« nas je malce po odhodu zajela tudi poletna ploha, ki je pač ne gre pripisati kakršnemukoli žebranju temveč povsem naravnemu pojavu. Služila pa je tudi povsem praktičnemu izgovoru za izpuščeno kopel saj bi namreč bili – mokri.

Z goro naprej!

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem