Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Prva pošihtnica

  • Objavljeno: 11. jun 2023 ob 08:58
  • Avtor: Skrbnik

V društvu je bila želja da v program vključimo tudi kakšno pošihtno turo. To za nekatere ni problem, vsem pač služba tega ne dopušča.

Ob 16. uri se nas je zbralo šest članov društva na izhodiščni točki v Krnicah. Po hitri razlagi poti smo odrinili po poti ob potoku Ribščica. Že pred vstopom v sotesko smo opazovali visoke strme stene levo in desno. Hitro smo prispeli do informativne table, ki nas je usmerjala levo v galerije in desno v luknjo. Najprej smo si ogledali znamenitosti in galerije.

Soteska je dolga 2 kilometra in v svojem najslikovitejšem in ozkem predelu visoka do 50 metrov. V Sloveniji je eden najlepših primerov suhe fosilne polledeniške soteske. Pokljuška soteska nas je navdušila z bujnim gozdom, navpičnimi stenami, naravnim mostom, luknjami in jamami ter galerijo kraljeviča Andreja.

Po ogledu smo se vrnili do informativne table in nadaljevali strmo pot skozi luknjo po poti, ki je tudi krožna za ogled galerije. Po nekaj hoje smo dosegli razpotje ki je vodilo nazaj v galerije, mi pa smo krenili po soteski navzgor, ki je vodila v Mrzli studenec na Pokljuki. Po prehojeni Pokljuški soteski smo stopili na makedamsko cesto smer Mrzli studenec levo, nas pa je pot vodila desno proti glavni Pokljuški cesti.

Po kratkem delu glavne poti smo zavili levo na makadamsko gozdno pot, ki nas je vodila proti nekdanjemu smučišču Zatrnik. Po pol ure hoje smo zavili desno v breg in se povzpeli po trasi nekdanjega smučišča do razpotja, smer hoje nadaljevali desno in hitro dosegli vrh Berjance 1264 m.

Na vrhu opuščenih objektov nekdanjega smučišča smo si vzeli čas za pavzo in malico. Tudi fotkanja ni manjkalo. Po počitku je sledil strm spust po nekdanjem smučišču, prečenje makadamske ceste vse do poti, ki nas je vodila skozi gozd proti našemu vrhu Hotuncu.

Nekaj časa smo hodili po razmeroma zložni cesti, nato pa se nam je z desne kmalu priključila še neoznačena pešpot iz Blejskega konca. Kmalu smo prispeli do smučišča in se levo povzpeli do Hotunjskega vrha 1107 m.,ki nas je čakal z vpisno knjižico in razgledi na Juljice, Karavanke in pogled na naš Blejski biser in njegovo okolico.

Ker je bila že večerna ura smo se kmalu spustili po poti čez smučišče do Zatrnika in pot nadaljevali do galerij vse do izhodišča v Krnicah.Vse skupaj smo prehodili 14 kilometrov in 800 višinskih metrov.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem