Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Skoraj Ciprnik in naokrog

  • Objavljeno: 10. maj 2021 ob 15:35
  • Avtor: Gašper K.

Ko je vreme tako čudovito, kot je bilo to soboto, potem planinca gore vlečejo kot ogromen magnet. To pa na žalost ne pomeni, da bo teren primeren za osvajanje vrhov. Tako bi lahko na kratko opisali izkušnjo, ki jo je imela tokratna šesterica gamsovk in gamsov, ki smo se odpravili iz Kranjske Gore preko Vitranca na Cipernik.

Jutranji hlad, ki nas je božal po licih na izhodišču nas ni odvrnil od vztrajnega začetka, saj smo pričakovali izjemne vremenske razmere, ki so narekovale lepe razglede in prijeten vzpon. Že začetni vzpon ni bil od muh, saj smo se vzpenjali ob smučiščih. Tu smo se že takoj po začetku odprave srečali s snežnimi zaplatami, ki še niso narekovale zahtevnejšega terena, kar pa se je kmalu izkazalo za napačno domnevo.

Sredi klanca proti grebenu smo naleteli na več mest, kjer je bila pod snežno odejo skrita luknja, zaradi česar smo napredovali počasneje in z veliko mero previdnosti. Naposled nam je le uspelo prečiti začetni klanec in se povzpeti na greben, kjer nas je že čakalo sonce in nebo brez oblačka.

Prečenje grebena se je nadaljevalo v podobni maniri kot na klancu. Snežna odeja na grebenu ni bila konstantna, na nekaj mestih smo “odkrili” tudi skrite luknje, po poti pa smo naleteli tudi na precej podrtega drevja. Dobesedno čez drn in strn smo se prebili do zadnjega vzpona pred vrhom Ciprnika, kjer pa so razmere postale preveč zahtevne za namen lahke ture, zaradi česar smo se odločili, da se obrnemo in se odpravimo nazaj do Mojčinega doma na Vitrancu.

Prečenje po razgibanem terenu je bilo tokrat malo lažje, saj je bila pot že vhojena. Pri Mojčinem domu smo si nato privoščili zaslužen sveže kuhan bograč in se naužili prelepih razgledov, ki jih je ponujalo izjemno vreme in okoliška hribovja.

Sledil je sestop proti jezeru Jasna. Pot je bila na tej strani hriba veliko bolj prijazna, saj smo snežne zaplate srečali le na nekaj mestih, preostanek poti pa je bil kopen in varen za prehod. Seveda smo izkoristili tudi razgledišča po poti in nabrali zalogo slikovnega materiala za arhive.

Sam sestop je bil bistveno lažji kot vzpon, zato smo zadovoljni, kljub temu, da nismo osvojili vrha Ciprnika, zaključili turo in izkoristili preostanek dneva za uživanje v lepih vremenskih razmerah.

Do naslednjič, z goro naprej!  

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem