Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Nazaj v (planinski) Raj, Adam in Eva

  • Objavljeno: 28. avg 2023 ob 18:38
  • Avtor: Skrbnik

Zadnjo počitniško nedeljo nas je trasa ture popeljala v osrčje Julijskih Alp in sicer v Triglavski narodni park, do biserov Adama in Eve ter naprej na Prevalski Stog.

Na izhodišču, ki je bilo tokrat na Planini Blato, se nas je ob jutranji uri zbralo deset Gamsov, ki smo se po pripravi na turo počasi odpravili na pot.


 
V zmernem tempu in dobre volje smo v jutranji zarji krenili proti Planini Krstenica. Pot nas je najprej vodila skozi gozd, a ker se le ta hitro dviga, nas je kmalu obsijalo jutranje sonce v bolj redkem delu gozda (vetrolom), kjer so se odprli že prvi razgledi proti Voglu.

Pot do Planine Krstenica se vseskozi enakomerno dviga in ni tehnično zahtevna. Ko smo šli mimo lovske koče ob poti smo vedeli, da planina ni več daleč, še razcep proti planini Laz in že smo jo dosegli, naš prvi današnji cilj, po eni uri in pol sproščene hoje.

Hoja po prebujajoči se planini in jutranji pozdrav ob pastirskem stanu.

Pot smo nadaljevali ob vznožju Jezerskega Stoga do opuščene Planine Jezerca in uživali v razgledu proti Ogradom in kmalu še na Adama in Evo.

Glede na to, da je med obema planinama le nekaj deset višinskih metrov, je razdalja hitro kopnela in že smo bili na Planini Jezerca ter direktno pod Adamom in Evo.

A ker sta oba vrhova pohodnikom nedostopna iz te strani, je bilo treba ob vznožju Adama narediti polkrog okoli le tega in se nanj povzpeti z druge strani. Po brezpotju smo ob pogledih na mogočne vrhove Julijcev in na tri črede gamsov, kako se lahkotno podijo po skalnatih policah in meliščih, hitro zakorakali na vrh Adama ter uživali v razgledih in okrepčilu.

Ženski del ekipe se je odločil, da zase okupirajo Adama, nam moškim pa nato prepustijo vrh Eve. Hja visokogorski zrak naredi svoje :)

Pot smo nadaljevali s sestopom v skalnato dolinico med obema vrhovoma in jo tudi hitro dosegli. Za razliko od Adama, ki ima travnat vrh, je Eva poraščena z ruševjem. Tudi tu smo bili najprej skupaj, potem pa so se dekleta umaknila iz moškega vrha :)

No, po polni meri smeha, smo le še boljše volje nadaljevali turo naprej proti Prevalskemu Stogu.

Ob rahlem vetriču na vrhu in ne preveč močnemu soncu so bili razgledi fantastični. Triglav in Planika na dlani, pogled na Velo polje z Vodnikovo kočo, pa Ogradi, Mišelj Vrh, Škednjovc, Vernar, Tosc ...

Po naužitih razgledih smo se po isti poti nazaj odpravili proti Planini Krstenica, si tam v pastirskem stanu privoščili daljši počitek, odličen sir in kislo mleko. Poleg tega je naš član Denis, ki je s Koroške, takoj prepoznal fante v planinskem stanu, ki vsi prihajajo iz njegovega konca, tako da je bilo še bolj sproščeno vzdušje.

Sredi popoldneva je prišel čas za slovo in spust do izhodišča, ki smo ga smo dosegli po dobri uri. Pri vozilih smo se zmenili, da se ustavimo še ob Bohinjskem jezeru, kjer se je večina udeležencev ohladila v jezeru in končna analiza, ob zasluženi pijači, v Bohinjski Bistrici.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem