Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Ko Gamsi naredijo varno in zabavno turo tudi v slabem vremenu

  • Objavljeno: 30. maj 2022 ob 07:40
  • Avtor: Skrbnik

Zadnji vikend v mesecu in znova čas za lahko turo, Pd Kranjski gamsi, a glej ga zlomka, zadnje čase je med tednom lepo, za vikende pa slabo vreme. Vreme je bilo tudi razlog da turo prestavimo na nedeljo in cilj ture na Moličko peč.

Tako se nas je na nedeljo zjutraj na izhodišču, torej na planini Ravne, zbralo osem najbolj vztrajnih gamsov in gamsovk. Kljub oblačnemu in meglenemu vremenu smo si nadeli opremo in se odpravili po poti "čez zelene trate" sprva čez redek gozd potem pa po ozelenelih travnikih ki so počasi prehajali v ruševje.

No, počasi se je pa sfižilo tudi vreme in je najprej deževati, nato pa je dež prešel v rahel sneg. Ker smo gamsi na svojih turah vedno ustrezno opremljeni nas to ni prav zmotilo, a vseeno se z prehojenimi metri na poti vse bolj nabiral sneg, pot pa je postajala spolzka.

Ko smo na sedlu prišli na razcep, smo se vprašali ali nadaljevati vzpon na Moličko peč ali zaviti proti Molički planini in upalti da se vreme malo ustali. Odločili smo se za pot proti planini ki je manj izpostavljena in nevarna. Vseskozi smo bili osredotočeni na pot a obenem so tekli zabavni pogovori in kot bi mignil nas je pot pripeljala na Moličko planino, kjer smo naredili postanek in se dogovorili da je prenevarno da se odpravimo na Peč. Tako smo se soglasno odločili, da se vrnemo do izhodišča po isti poti, pot na Moličko peč pa bomo združili z obiskom Velikega vrha - Veže ki ga imamo v letnem načrtu čez pet tednov.

V varnem tempu z veliko mero opreznosti smo se po zasneženi poti varno vrnili na izhodišče in se potem v suhih oblačilih odpravili v Luče analizirati današnjo turo in to ne v kak bar ampak bar z pravim imenom Gams bar :)! Ob toplih napitkih smo se pogovorili o turi in prihodnjih prigodah, ter si na koncu zaželeli čim prejšnjega snidenja.
"Z goro naprej!"

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem