Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Čez Ptičji na Španov vrh

  • Objavljeno: 05. feb 2024 ob 09:48
  • Avtor: Skrbnik

Tokratni dogodek nas je združil enajst članov na Jeseniškem koncu, natančneje v Javorniškem Rovtu. Ob osmi uri smo se zbrali na parkirišču pod domom Pristava (nekdanja Zojsava graščina, ki stoji že od leta 1641).

Od tod smo se podali mimo graščine skozi botanični vrt, v katerem so
številna zanimiva drevesa, stara dvesto let in več in ki so ob poteh tudi ustrezno označena. Zois je poskrbel še za tri jezerca v slogu takrat modernega gibanja nazaj k naravi.

Izstop iz parka nas pripelje na makadamsko cesto, ki vodi na parkirišče Križovec. In ker gamsi radi raziskujemo, jo po nekaj sto metrih zapustimo in desno nadaljujemo del poti po učni rudarski poti.

Tematsko urejena Stara rudna pot nas popelje v preteklost in nam predstavi delčke iz vsakdana ljudi, ki so kopali in tovorili železovo rudo na tem območju. Pot nas skozi gozd pripelje na jaso s kočo, pri kateri smo naredili kratek oddih.

Po nadaljevalnem kratkem vzponu pridemo na cesto, kjer se učna pot nadaljuje desno proti ledeniški dolini Medji dol. Naša pot pa nas vodi v smeri Golice in po nekaj minutah vzpona se pot položi in nas iz gozda pripelje na travnik s soncem obsijanega Pustega Rovta, kjer se tudi priključimo cesti od Križovca.

Končno se nam na planini odpre pogled proti Mali Golici in Krvavki. Vsi dobre volje, nasmejani nadaljujemo hojo po snežni poti, ki sneg postaja vedno bolj južen.

Cesta se kmalu odcepi desno proti Belski planini- Svečici, cesto le prečimo in kmalu preidemo iz gozda na razgledna pobočja pod Sedlom Kočna. Sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na Sedlo Kočna, s katerega se nam odpre lep pogled na Dravsko dolino.
Že vsi veseli, saj imamo še malo po mejnem grebenu v smeri proti Golici in glej ga, že je tu, Ptičji vrh.

Vrh visok 1550 m, ki se nahaja med Struško in Golico. Tu se nam odpre pogled na Julijske Alpe, Mežakla in Jerebikovec spredaj, Debela peč, Rjavina, Triglav, Stenar, Razor, Škrlatica, Špik in Mangart. In del Karavank od Kleka, Dovške Babe, Gubna in Kepe. Pred nami pa Mala Golica, Krvavka in koča pod Golico. Postoj in glej.

Ker nas je čakal še en razgledni vrh, smo se po okrepčilu in fotografiranju spustili na sedlo Suha in po cesti nazaj do Križovca, nadaljevali pot z vzponom do Čnega vrha in nato še spust do Španovega vrha.

Španov vrh je 1334 m visoka gora, ki se nahaja med Javorniškim Rovtom in Planino pod Golico. Z vrha, do kateregapripelje istoimenska žičnica, najstarejša delujoča sedežnica v Sloveniji....letos žal smučišče brez snega.

Z užitkom smo na sončni terasi zgornje postaje žičnice spili kavo in uživali vitamin D s pogledom na Golico in Julijske Alpe. Ker čas beži, smo se z družbo odpravili krožno, večinoma po gozdni in kolovozni poti do vasi Javorniški Rovt in do Pristave v dom, kjer smo imeli analizo.

Že na vhodu nas je čakala gospodarica s kužki in petelini, ki so se prosto sprehajali po dvorišču. Zadovoljni s postrežbo in pohodom, smo se odpravili prijetno utrujeni domov.

Se vidimo in hodimo kmalu.

Marijeta J.S.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem