Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Matkov škaf - 27.6.2021

  • Objavljeno: 28. jun 2021 ob 18:59
  • Avtor: Skrbnik

Nekateri naravni pojavi trajajo tisoče let, nekateri pa so nam na voljo le omejen čas. To je bil eden od razlogov tokratne zahtevne ture - obiska Matkovega škafa v Matkovem kotu, ki je za ogled na voljo le v poznem pomladanskem in zgodnjem poletnem času, ko snežne mase že kopnijo.

Dostop do naravnega pojava je mogoč preko snežišča, po katerem se povzpnemo do konca Matkovega kota. Uporaba varovalne in zimske opreme nam pri tem zagotavlja varen pristop in sestop, saj se gibamo po spremenljivi snežni podlagi in pod krušljivimi stenami iz katerih ne padajo samo vodne kapljice.

Začetek ture ni bil prezgoden, je pa odročnost izhodišča poskrbela za relativno dolgo vožnjo. Ne glede na to smo imeli srečo s parkirišči. Kratke priprave in že smo odkorakali proti cilju. Začetni del poti ni skrival presenečenj.

Po poteh, travnikih in po strugi samo se hitro premaknili proti koncu Matkovega kota, kjer smo srečali še nekaj preostalih snežnih jezikov. Na mestu zoženja doline smo nadeli čelade in zakorakali pod stene, ki vodijo proti škafu.

Pot nadaljujemo po snežni podlagi in kmalu tudi ugotovimo, da bo potrebno nadeti dereze in da bo cepin nadomestil pohodne palice. Nato pa je sledil precej hiter in sopihajoč vzpon proti cilju.

Skupina je kljub zahtevnemu terenu držala dober tempo, dosegla cilj in si na tem mestu privoščila tudi oddih za kratko malico, slikanje in druženje. Tako kot pri vzponu je bila potrebna previdnost pri sestopu.

Še več, spremenljiva snežna podlaga je omogočila, da smo napeli čute in mišice, tar izkoristili situacijo za pridobivanje izkušenj in novih znanj o gibanju na snežni podlagi; tokrat v bolj ugodnih vremenskih razmerah, kot je to običajno pri uporabi te opreme.

Pod snežiščem pospravimo varovalno in zimsko opremo, nato pa čez drn in strn v dolino, kjer smo turo zmagoslavno zaključili s skupinskim kosilom.

Kot vedno, dobra družba, dobro vreme, obilice smeha in zanimive dogodivščine - to se dobi pri PD Kranjski gamsi!

Z goro naprej, do naslednje ture!

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem