Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Kum ali Zasavski Triglav

  • Objavljeno: 06. mar 2022 ob 08:49
  • Avtor: Skrbnik

Marec se je pričel, dnevi postajajo daljši, rož´ce poganjajo iz zemlje, toplina sonca je vse močnejša. Ampak prva sobota ni bila po takih pričakovanjih s strani udeležencev, vsaj ne na začetku.

Zbrani v vasi Sopota na parkirišču pod Kumom, 12km od malega mesteca Radeče in 23 km od Šmartnega pri Litiji. Marsikdo bi se vprašal, je tukaj sploh kdo živeč? Ampak ja, ljudje poseljeni po dolinah in hribih so tukaj našli življenje.

Na parkirišču nas je že pričakal lokalni vodnik Andrej. Za lahko turo na prvo soboto v mesecu se je odločil, da nas popelje po poti svete Neže, romarski poti na Kum, kjer stoji tudi cerkev sv. Neže.

Pot je bila dinamična, predvsem vremensko, saj nas je napol poti že malo zametalo s metežem, vendar gamsi kot smo, smo uspešno premagali metre po svežem pršiču.

Razgledov tokrat ni bilo bojda veliko, vsaj na vrhu, vendar smo jo šli, Nežko, najprej pozdravit, kot se spodobi in je pravično. Zatem smo se odpravili v planinski dom, malce nižje od cerkve, kjer smo si od pestrega zimskega srda pogreli in pokramljali.

Pri samem odhodu se je vreme začelo umirjati, ampak komanda je prišla in smo šli nazaj v dolino. Na poti se je prikazalo tudi sonce, ki nas je pogrelo nazaj in nam nekaterim dalo motivacijo, da gremo zopet na Kum, po razglede in svoj mir.

Kum je svojimi 1220 metri najvišja gora v Zasavju in s tem opravičuje svoj sloves »Triglava«. V lepem vremenu so krasni razgledi, tako kot danes, s tem, da je bila vidljivost vrhunska le do tistih 20 metrov daleč…

spisal: Andrej P.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem