Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Veselo in do kolen v leto 2024

  • Objavljeno: 02. jan 2024 ob 17:26
  • Avtor: Skrbnik

Decembra je končno konec in mi smo že veselo "zarinili" v leto 2024. Za prvo letošnjo turo smo izbrali zimski vzpon na Golico.

Kljub kar hladnem jutru se nas je izhodišču zbralo lepo število. Hitro smo se obuli in opremili ter krenili na pot, ki nas je najprej vodila čez most, nato pa po strmi cesti do kmečkega turizma, kjer smo zavili desno proti spodnji postaji tovorne žičnice.

Zaradi hladnega jutra smo tokrat potrebovali nekaj minut več, da smo se ogreli in odvrgli kak sloj oblačil. Pot nas je vodila naprej, mimo plezališča in kmalu pripeljala do razpotja pri sp. postaji tovorne žičnice.

Ker smo se pozanimali, da je letna pot varna, ker je veter precej spihal suh sneg s pobočij, je izkušena četica nadaljevala po letni poti proti koči na Golici, jaz pa sem še preverit zimsko pot.

Med tem, ko sem čakal na ostale pri koči, sem opazoval stanje in snežne razmere ter se odločil, da je varno nadaljevati do vrha. Ko je četica prišla do koče, so nekateri počakali v koči, ostali pa smo v dokaj raztegnjeni koloni nadaljevali proti vrhu.

Pot do grebena je bila uhojena tako smo varno in lepo napredovali. Pri drugem razpotju pa je gaz počasi začela izginjati. Od tu naprej in vse do vrha sem tako moral potegniti novo gaz. Večinoma se je prediralo do kolen, kje več, kje manj...

Hojo je dodatno začinil kar precej močan jugo, ki nas je prisilil, da smo nase "vrgli" vse sloje in najtoplejše rokavice. Sončna očala, zaradi ledenih kristalov pa so tudi prišla prav (če jih seveda nisi pozabil doma).

Na vrhu je bil zaradi vetra, občutek mraza kar precej pod ničlo, kar nas je prisililo, da se je vsak kar hitro obrnil in začel s sestopom, zato skupinske slike z vrha tokrat pač ni.

Vsi so varno sestopili po isti poti nazaj do koče, jaz pa sem odšel še po grebenu na Krvavko (1784 m) ter od tam naravnost proti koči, kjer smo se ujeli z ostalimi ter se hitro odšli pogret v kočo.

V prijazni koči smo si privoščili čaj, kavo, pijane neveste ter sarme. Ogreti in podprti z dobrotami smo odšli v dolino po letni poti, ter si v spodnjem delu izbrali malo drugačno varianto, da smo si lahko ogledali še slap Bašar in Korelnov rov.

Za analizo smo poiskali gostilno, ki je bila danes odprta in se tam, ob pijači še malo podružili in nasmejali ter se strinjali, da smo lepo zarinili v leto 2024. Se vidimo kmalu...

Če bi tudi vi radi uživali na lepih tura, se nam pridružite v letu 2024.

>> (P)ostani član tukaj <<

Srečno, varno in pogumno 2024!
Bojan Mohar
predsednik

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem