Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Po dišečih kraških travnikih

  • Objavljeno: 06. maj 2024 ob 11:30
  • Avtor: Skrbnik

Cel teden smo pridno ''metali v puščo'', kar je zgleda zadoščalo, da smo dobili včeraj lepo vreme za izvedbo še ene EKO ture z vlakom, tokrat na Vremščico, med dišeče kraške travnike.

Zborno mesto je bilo, kot ponavadi na naših EKO turah, na vlaku iz Ljubljane, ki nas je tokrat popeljal do železniške postaje Gornje Ležeče, kjer smo izstopili, se pripravili in odšli dogodivščinam naproti.

Pot nas je najprej vodila skozi vas, nato po gozdni cesti, mimo starih hrastov in lip do glavne ceste. Tukaj bi lahko izbrali pot, ki vodi naravnost na vrh, a ker smo imeli časa dovolj, smo zavili proti vzhodu in hodili nekaj časa ob glavni cesti, nato pa zavili levo na pot, ki vodi na greben bolj na začetku, tako da smo si malo podaljšali pot in prehodili večji del samega grebena.

Lepa in ne preveč strma pot, v objemu kraških gozdov, nas je kmalu pripeljala na travnike, na katerih smo takoj lahko občudovali gorske kosmatince, perunike in narcise. Po slikanju dišečih lepotic, smo odšli do cerkve sv. Urbana.

Tu smo si vzeli dobre pol ure za malico, klepet in uživanje ob novih razgledih. Po postanku smo se odpravili proti samemu vrhu. Na vrhu smo naredili skupinsko fotografijo, a ker je kar pihalo, smo se kar hitro spustili in nadaljevali pot še na Malo Vremščico (Bukov vrh), kjer je bil veter malo bolj prizanesljiv.

Od tu nas je pot vodila naprej po dokaj položnem kolovozu, skozi borove gozdičke do razpotja, kjer smo zavili levo in se začeli spuščati med dišečimi travniki, polnih perunik, narcis in gorskih kosmatincev, v dolino.

Ko smo prišli do železniške proge, smo se morali skoraj splaziti skozi dokaj nizek podhod, a to je bila le še ena zanimiva dogodivščina, ki je popestrila že tako lep dan. Našo pot smo nadaljevali kar po kolovozu od progi, vse do vasi Dolnje Ležeče in nato naprej do Divače.

Ker smo bili pridni, nam je ostala še debela ura do prihoda vlaka, zato smo se šli še okrepčat v picerijo Etna. Odžejani in siti smo nato skočili na vlak, ki nas je popeljal proti domu.

Bil je spet en poseben dan, v lepem koncu Slovenije, v dobri družbi. Hvala vsem za udeležbo in se vidimo na naslednji dogodivščini.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem