Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Nedeljski potep po grebenu Košute

  • Objavljeno: 06. jul 2023 ob 10:26
  • Avtor: Skrbnik

V lepem nedeljskem jutru smo se zgodaj zjutraj zbrali na parkirišču Matizovec nad Podljubeljem in po nekaj odpovedi zaradi nejasne vremenske napovedi, se nas je osem članov opremljenih odpravilo proti Kofcam.

Po zmerni začetni hoji smo tempo proti koncu gozda, preden pridemo na Kofce, malo pojačali in dokaj hitro prišli do koče na Kofcah, kjer smo naredili 5 minutni postanek in  uživali ob pogledu na s soncem obsijane vrhove, ter se nato podali proti prvemu cilju Velikemu Vrhu.

V zmernem tempu smo najprej dosegli križ na travniku nad Kofcami in si med kravami utirali pot proti vrhu. Čeprav je bilo veliko govorjenja in slikanja smo dokaj hitro prišli do grebena pod Toplarjem in mimo ovčje črede nadaljevali proti prvemu vrhu.

Tega smo potem tudi po nekaj minutah dosegli in uživali v panoramskem razgledu. Videle so se tudi visoke Ture daleč v sosednji Avstriji. Po zaužitih panoramskih pogledih, malici in slikanju smo se po grebenu spustili najprej pod Toplar in po nekaj metrih dosegli vrh, kjer nas je počakala ovca, ki je ravno skotila mladiča, zato se tu nismo zadrževali in raje nadaljevali pot po grebenu proti Kofce gori na kateri pa smo srečali celo skupino ljudi, ki so posedali in uživali v razgledih,mi pa smo nadaljevali po grebenu proti Malemu Kladivu po kratkem spustu in vzponu dosegli naš četrti vrh se malo razgledali in nadaljevali pot proti Velikem Kladivu.

Veliko Kladivo smo po zmerni hoji dokaj hitro dosegli, se na njem razgledali, ozrli smo se pa tudi v nebo, kajti nad nami je bil en velik črn oblak in po slikanju in kratkem postanku smo začeli s sestopom iz Kladiva do planine Šija.

Ker pot poteka po strmem travniku je bilo treba paziti na vsak korak, da ni prišlo do nepotrebnega zdrsa ali padca. V slabi uri smo dosegli planino Šija in se odpravili proti Taborniškemu domu na Šiji, kjer smo se zunaj usedli na klopce in nas je grelo poletno sonce, ker se je vreme zopet popravilo.

V domu smo si privoščili dobro kosilo in mrzlo pijačo, kajti hrana pri zakoncih Teran je odlična. Ker smo bili že bolj na off modu smo se kar dobri dve uri zadržali pred domom in uživali v dnevu, nato je sledil še sestop proti izhodišču in lep nedeljski izlet je bil zaključen, a lej ga zlomka ravno ko smo prišli do avtomobilov je začelo deževati, nam je bilo vseeno,mi smo preživeli lep dan in veselimo se novih dogodivščin v hribih.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem