Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Spominski pohod

  • Objavljeno: 01. nov 2023 ob 17:25
  • Avtor: Skrbnik

Tudi letos smo se na 1. novembra podali na, že tradicionalni, pohod v spomin vsem žrtvam gora. Naš prvotni plan je bil, da se od doma pod Storžičem podamo skozi Žrelo na vrh Storžiča, ter sestopimo čez Škarjev rob in spotoma obiščemo še križ oz. spomenik žrtvam plazu leta 1937. Prehod hladne fronte, ki je postregla tudi s snegom nekje do 1500 metrov nad morjem, smo bili primorani naš plan spremeniti.

Ker v teh lepih koncev ne manjka lepih tur, primernih za skoraj vsakršne razmere, smo hitro našli lep plan za spominski pohod.

Za izhodišče smo si izbrali parkirišče v Grahovšah, kjer smo se zbrali in skupaj z ekipo Chera Hiking odrinili proti Beli Peči. Pot nas je najprej vodila po makadamski cesti, mimo kmetije Rekar in naprej do plezališča Bela Peč. Po ogledu plezališča smo odšli po levi uhojeni poti na vrh. Tu nas je prijetno božalo sonce tako, da smo si vzeli čas za prvi postanek in uživali v razgledih.

Z vrha Bele peči smo nadaljevali v smeri koče Pr'Zdravc, ki je tokrat na žalost samevala, zato smo kar krenili mimo in odšli proti planini Javornik. Od planine do vrha nas je ločil le še strm travnik, posut s svežim snegom.

Kmalu smo vsi prisopihali na vrh. Še dobro da nas je zadnji klanec dodobra ogrel, kajti na vrhu ni bilo preveč toplo, zato smo se na hitro odžejali in pomalicali in po južnem grebenu sestopili do Javorniškega prevala in naprej v smeri proti domu pod Storžičem.

Predno smo odšli na toplo v dom, smo se ustavili še pri spomeniku umrlim gornikom iz Tržiča in posvetili nekaj minut v spomin na njih.

Od spomenika smo nato odšli v dom pod Storžičem, kjer smo se pogreli in okrepčali z odličnimi jedmi. Sledil je le še sestop do Grahovš, kjer so nam "pametne naprave" povedale, da smo prehodili dobrih 15 km, ki pa so na tako lep dan in v dobri družbi minili, kot bi mignil.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem