Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Skozi Žrelo v spomin žrtvam gora

  • Objavljeno: 01. nov 2022 ob 18:52
  • Avtor: Skrbnik

Danes smo se skupaj z ekipo CheraHiking zbrali z namenom, da izpeljemo turo v spomin žrtvam snežnega plazu leta 1937 in vsem žrtvam gora.

Zbrali smo se pri (prenovljenem) domu pod Storžičem in nekaj pred osmo krenili proti poti, ki vodi skozi Žrelo. Začetna strmina, do začetka zahtevnega dela poti, nas je vse dodobra ogrela, zato smo tukaj odvrgli nekaj slojev oblačil, ter si nadeli varovalno opremo.

Ker nam je bilo vreme res naklonjeno, je bila pot suha tako, da smo lepo napredovali in ob klepetu vsi uživali v lepo speljani poti, čez naravne prehode in grape. Vetra na severni strani ni bilo, kar je pomenilo, da smo bili kar dobro segreti ob premagovanju višincev.

Po kratkem poplezovanju na izstopu iz Žrela nas je na grebenu objelo sonce, hkrati pa nas je pozdravil tudi južni veter. Tu smo si vzeli nekaj trenutkov, da se nadihamo in naužijemo čudovitih razgledov.

Naužiti sonca, zraka in razgledov smo nadaljevali in začeli z »grebenčkanjem« proti vrhu. Ta del poti do vrha je res ena sama uživancija. Razgibana pot, nekaj poplezavanja po dobro speljanih prehodih in razgledi vse do vrha.

Ker se vse lepo prehitro konča, smo kmalu stali na vrhu. Vsi zadovoljni smo si čestitali in si privoščili »malico z razgledom«. Po malici je sledilo še obvezno skupinsko slikanje pri križu, nato pa sestop po poti čez Škarjev rob.

Prvi del poti, ki je zahtevnejši in precej »našodran«, zahteva dodatno previdnost, zato je bil tempo temu prilagojen. Ko smo varno sestopili čez ta zahtevnejši del smo se na stranskem severnem grebenu odcepili od označene poti in nadaljevali sestop po brezpotju proti spomeniku oz. križu v spomin žrtvam snežnega plazu leta 1937.

Nato smo nadaljevali s sestopom še do spomenika žrtvam gora, kjer smo se v miru vsak pri sebi spomnili na vse, ki so za vedno ostali tam, v kraljestvu gora.

Po petih urah smo lep dogodek in turo zaključili na analizi v domu pod Storžičem, kjer smo se strinjali, da bi ta dogodek v spomin lahko postal tradicionalen, če nam bo le vreme vsako leto tako lepo naklonjeno. Po končani analizi pa je ostalo samo še, da smo se poslovili in odpravili v dolino.

Pa še video posnetek čudovitega dne:

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem