Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Čudovita zimska tura na Peč-Tromejo

  • Objavljeno: 30. jan 2022 ob 08:34
  • Avtor: Skrbnik

To pot smo se zbrali na parkirišču Ledine, ki leži med vasjo Rateče in vznožju nordijskega centra Planica. Petnajst gamsov udeležencev je pričakalo pravo zimsko vreme, pomrznjena oziroma poledenela tla, zasnežena okolica, sončno vreme in kar presenetljivo nizke temperature.

Po pozdravu smo se primerno oblekli in se dogovorili kako bo potekala tura, ter po sprejetju novega gamsa v naše vrste počasi krenili proti vasi Rateče.

Že na poti do vasi so stekli pogovori in takoj je prišla do izraza dobra volja udeležencev. Potem ko smo prečkali vas smo na njenem koncu zavili na pešpot v gozd in se prva po ne preveč strmi poti dvignili do gozdne ceste po kateri smo nato nadaljevali sproščen vzpon.

Po dobri ure hoje smo prišli do razcepa poti, nadaljevati po daljši cestni različici ali po krajši strmejši varjanti. Kot pravi gamsi smo se odločili za slednjo a iz previdnosti smo si na tem mestu nataknili dereze, ker je bila pot po grapi ledena.

Odpravili smo se po poti, ki je vijugala med 30 serpentinami, ki so nas po dobre tričetrt ure pripeljale na travnik pod vrhom Tromeje, tu se nam je v sončnem in brez oblačnem vremenu  ponudil panoramski razgled na okoliške gorske verige v treh državah, ter na polno smučišče na avstrijski strani.

Po počitku , uživanju v soncu in razgledih ter obligatornem fotografiranju, smo se po isti poti spustili proti izhodišču, z čim bolj varen sestop smo dereze uporabili do vasi Rateče.

Sestop je bil hiter in brez problemov smo se v vasi Rateče napotili v najbolj znano vaško gostišče Žerjav. Tam smo ob toplih napitkih analizirali turo in bili deležni tudi njihove specialitete in ponosa vasi, Rateških krapov.

Polnih želodcev in lepih vtisov smo se napotili proti izhodišču, si zaželeli čimprejšnega snidenja in se poslovili.

Z goro naprej!

zapisal: Aleš T.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem