Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Sončni Veliki Draški vrh

  • Objavljeno: 13. mar 2022 ob 10:09
  • Avtor: Skrbnik

Le malokdaj se ture veseliš že par dni pred izvedbo. Tokrat pa je to držalo kar cel teden. V pričakovanju lepega vremena smo tisti, ki smo poznali vremensko napoved vedeli, da bo tokratna zahtevna zimska tura na Veliki Draški vrh pravi užitek.

Jutranji zbor smo izvedli v “prijetnih” -14°C, ampak smo kajhitro poskrbeli, da se le te niso preveč usedle pod kožo. Malo hitrejši korak in že smo se znašli pri razcepu za Studorski preval. Hop čez Pokljuške gozdove v klanec in ni trajalo dolgo, pa nas je že prijetno božalo sonce. Vsekakor pa vse s previdnim korakom, saj je pot kljub lepim razmeram mestoma ledena, pa tudi raznolika, saj srečamo predele, ki so že kopni v precej dolgih razmakih.

Pot nadaljujemo nad planino Konjščico do Jezerc, kjer so se nam že začeli kazati lepi razgledi na bližnjo Ablanco. Od Jezerc naprej so bile razmere do Studorskega prevala dokaj ugodne. Uhojena pot nam je prihranila pretirano udiranje, ki je bilo teden pred tem na ogledni turi kar stalnica. Kratek postanek na prevalu za predh in nadevanje opreme je bil napolnjen s prijetnim klepetom ob zategovanju trakcev na opremi.

Pot po grebenu do vrha pa je pokazala malo drugačen obraz. Zaradi lepega vremena je izginila precejšnja količina snega, ki bi omogočila bolj prijetno hojo z derezami, a nič zato, ko smo se iz prvega klanca premaknili višje na bolj položen del grebena, se je tudi to izboljšalo, a vseeno nekih idealnih razmer nismo imeli.

Prihod na vrh je bil seveda okronan z izjeminimi razgledi na okoliške gore in hribovja. Seveda obvezna slikaz Očakom v ozadju ni smela manjkati. Še grižljaj in požirek kasnje, pa smo se že spuščali v dolino.

Za sestop smo si izbrali pot, ki vodi proti Malemu Draškemu vrhu in nato nazaj proti Studorskemu prevalu pod pobočjem Velikega Draškega vrha. Pot smo prilagodili razmeram in jo ucvrli po najbolj ugodnem delu terena - zimske izkušnje zagotovljene. Najbolj pogumni so zadnji klanec sestopa proti Jezercem “izpeljali” kar po zadnjici. Nato pa še dobre ¾ ure hoje in smo že bili na izhodišču.

Ker se je skupinsko izrazila volja, smo sam dogodek okronali tudi z druženjem in analizo ture ob napitku in klepetu. Hvala vsem udeležencem, tako “starim mačkom”, kot tudi “novincem”, ki so bili tokrat prvič z nami. Bilo je lepo, pa še večkrat bo, zato pa: “Z goro naprej!” Pa ne pozabit pogledat tudi videa. ;)

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem