Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Zeleno - bela nedeljska tura

  • Objavljeno: 22. maj 2023 ob 17:22
  • Avtor: Skrbnik

To nedeljo smo se odpravili v Savinjski konec Kamniško - Savinjskih Alp in sicer skozi Luče do Strmca, kjer smo se na parkirišču pod Planino Loka zbrali, da se napotimo proti Veliki Raduhi.

Glede ne to, da se je tura začela šele ob osmi uri in da je bilo kar nekaj odpovedi zaradi bolezni smo med enajstimi udeleženci pozdravilo novo članico in se kot vedno dobro opremjeni podali na pot.

Sprva smo po makadamski cesti dosegli planino Loka in Kočo na Loki. Med hojo smo si ogledovali prebujanje narave (na tej višini se je pomlad šele dobro začela). Mimo Koče na Loki, kjer nas je gospodarica pozdravila in povedala nekaj o vremenu ter nas povabila, da se oglasimo ob povratku, smo zagrizli v prvi klanec in se v zmernem tempu povzpeli cca.150 višincev višje, kjer pa nas je v krpah pričakal sneg in tudi malo bolj hladno in oblačno vreme.

Glede na to, da se je sneg vdiral in da ni drselo smo se odločili, da nadaljujemo brez derezic.  Z višino se je na nekaterih mestih snežna odeja tudi odebelila vendar je bila hoja po južnem snegu kar prijetna.

Kljub postankom za fotografiranje, opazovanju okolice in uživanja v razgledih, smo brez večjih naporov dosegli vrh, ki nas je pričakal še deloma zasnežen in malo v megli, ki jo je pa veter razpihal.

Po postanku ter okrepčilu na vrhu smo se odločili, da namesto da se spustimo po isti poti, le to malo podaljšamo proti Durcam in nato skočimo še na Lanež. Ker smo se vsi strinjali s predlogom, smo se začeli spuščati proti Mali Raduhi, natopa ob tabli za Durce "zagazil" v cel sneg in po uri hoje po grebenu, s spusti po snegu, dosegli Durce, ki so le 150 n.m. nižje od Raduhe.

Tam snega ni bilo in smo se na robu ozelenelega travnika za nekaj trenutkov usedli na klopce, ker nas je grelo toplo spomladansko sonce, ter nato nadaljevali proti Lanežu, ki smo ga po nekaj minutah tudi dosegli.

Napravili smo nekaj fotografij za spomin ter se počasi odpravili proti Koči na Loki. Prvi klanec z Laneža je kar za vzeti sprevidnostjo, saj so snežne krpe in blato upočasnile tempo in zahtevale malo več koncentracije na hojo. Po tem klancu je sledil sestop po rušju do koče.

V koči na Loki nas je toplo sprejelo tamkajšnje osebje in skozi pogovor se je ustvaril takoj pozitivni duh in zavedanje, da smo res dobrodošli. Ob odlični hrani (divjačinski in ciganski golaž, gobova juha in ajdovi žganci ter borovničevi štruklji z borovničevim prelivom) in pijači ter zabavnimi zgodbami gospodarice je čas hitro minil.

Sledil je še kratek spust do parkirišča in dogovor, da ko pridemo do glavne ceste (do te je 16 km večinoma makadamske steze) se ustavimo še na kavi, da analizirmo turo. Rečeno strojeno, ob cesti strmec -Luče smo se ustavili še na kavi prdebatirali današnje izkušnje in se nato odpravili proti domu.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem