Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Lov za zelenim zakladom

  • Objavljeno: 24. jun 2024 ob 15:40
  • Avtor: Skrbnik

Tokrat nam je uspelo obiskati goro, ki se nas je kar nekaj časa otepala, verjetno zato, ker skriva zaklad. Na pobudo našega odseka VGN (varuhov gorske narave) smo včeraj izvedli še eno EKO turo (z vlakom do izhodišča) in sicer na ogled botanične poti Črna prst.

Botanični sloves Črne prsti in okolice je znan že več kot 200 let. Za to sta zaslužna predvsem Karel Zois in F. X. Wulfen, kasneje pa so jo obiskovali tudi drugi raziskovalci. Tudi brez teh podatkov pa vsak, ki se povzpne na Črno prst v zgodnjem poletju, opazi veliko pestrost in lepoto tam rastočega cvetja.

>> Rastlinstvo Črne prsti in njena botanična pot <<

Z vlakom smo se pripeljali v Podbrdo, kjer smo izstopili in se podali v smeri proti Trtniku. Hoja po pokošenih in dišečih travnikih v sončnem jutru je bila, kljub strmini, prav prijetna. Kmalu nas je pot pripeljala v gozd, kjer nas je pričakala senca, ta pa se je tudi prilegla, ker temperatura je v strmini hitro narasla.

Na poti proti Kalarskem sedlu smo se pozdravili tudi s kačo, nato pa odšli vsak v svojo smer. Na sedlu smo malo postali, hiter prigrizek in naprej v klanec, kajti komaj smo čakali, da pridemo iz gozda in začnemo raziskovati biotsko bogate travnike pod Črno prstjo.

Po še enem kratkem postanku pri klopci, so nas čakali še zadnji metri gozda, nato pa je pot prešla na travnata pobočja. Takoj, ko nas pot pripelje na travnike nas pričaka res pestra biotska raznolikost in tu se je naš foto lov na cvetlice oz. zeleni zaklad pričel.

V svoje male objektive telefonov smo ujeli res veliko znanih in nepoznanih rastlin. Ujeli smo kranjsko in turško lilijo, travnolistno peruniko, vanež, zeleni volčji jezik, kosmato škržolico, repinčasti in okrinkani bodak, rožnati gadnjak, triumfettijev glavinec, rumeni svišč, gozdno in srebrno krvomočnico, malo vetrnico, alpske kosmatince, kratkodlako popkoreso, Clusijev svišč in še in še...

Ker so travniki tako polni in je dobesedno na vsakem koraku nekaj novega in zanimivega, se je pot do vrha oz. do doma Zorka Jelinčiča precej podaljšala, naši telefoni pa so se pregrevali ob vsem tem fotografiranju :)

Dom Zorka Jelinčiča nas je pričakal v gosti megli, v njej pa so nas lepo sprejeli in oskrbeli oskrbniki ter nekaj članov PD Podbrdo, ki so imeli ta dan delavno akcijo. Po kosilu smo se odpravili v dolino, tokrat v smeri Bohinjske Bistrice, mimo Orožnove koče, da si ogledamo še botanično pot Črna prst, kjer so različne rastline lepo označene ob poti, samo človek ne sme preveč hiteti, drugače jih hitro zgrešiš.

Ko smo dosegli Orožnovo kočo, nas je oskrbnik Franci lepo pozdravil, a ker smo porabili toliko časa za lov na rastline, se nam je malo mudilo v dolino, zato se v koči nismo ustavili ampak smo samo na hitro nekaj popili in v stoje poizkusili res dober štrudel.

Po tem kratkem okrepčilu smo odbrzeli v dolino, ob gozdu čez travnik starega smučišča pa odkrili še nekaj novih, zanimivih rastlin. Na železniško postajo smo prišli pravočasno, se na postaji še odžejali in že je prišel vlak, ki nas je pravočasno popeljal proti domu.

Namen tokratne VGN in EKO ture je bil spoznavanje biotske pestrosti Črne prsti in to nam je več, kot uspelo. Hvala, naši načelnici odseka VGN in zapriseženi ljubiteljici narave Jasni za organizacijo ter da nam je razkazala in razložila vse o rastlinah, ki smo jih danes srečali, občudovali in za vse potrpljenje pri vprašanjih, sploh glede imen :)
 
Hvala tudi domu Zorka Jelinčiča in Orožnovi koči za gostoljubje, se nedvomno še vrnemo.
 
Spodaj si lahko ogledate kratek video o poteku poti, pod njim pa še nekaj ujetih zakladov.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem