Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Jesenska Slemenova špica

  • Objavljeno: 27. okt 2019 ob 08:22
  • Avtor: Skrbnik

Vsako leto, ko nastopi jesen, se Slemenova špica s svojimi macesni obarva v čudovite jesenske barve, zato smo se odločili, da jo obiščemo tudi mi.

Ker smo pričakovali, da bo na lepo sončno soboto, obiska zelo veliko, smo za pristop izbrali bolj zahtevno in posledično manj obiskano pot skozi Grlo.


Pot po dolini Tamar, v ozadju Jalovec

Ob svitu smo štartali iz Planice po cesti proti domu v Tamarju. Malo pred domom zavijemo levo na pot skozi Grlo. Pot kaj kmalu postane bolj strma in v dobri uri smo že skozi Grlo, kjer naredimo prvi postanek in uživamo ob pogledih v dolino ter prebujajočem Kralju.


skozi Grlo


prvi postanek s pogledom na Jalovec in Tamar

Od tu naprej se pot malenkost položi in po nekaj delih, varovanih z jeklenico, pridemo do lepe poti, ki se že vije med obarvanimi macesni.


pot med jesensko obarvanimi macesni

Do mesta, kjer se naša pot priključi poti z Vršiča, nismo srečali nikogar, tu pa postane jasno, da je Slemenova špica v tem času res oblegana, kajti treba je bilo počakati, da smo se lahko vključili v kolono ljudi.


gneča na poti z Vršiča

V slabe pol ure hoje v koloni prispemo na (natrpan) vrh. Malo pod vrhom si najdemo prostor, kjer uživamo na soncu v jesenski idili dobro uro.


malo pod vrhom


pogled z vrha na gnečo

Spočiti in naužiti sončnih žarkov, se odpravimo proti dolini. Sestopimo po poti mimo Črnih vod. Na tej poti srečamo nekaj pohodnikov, drugače pa tudi mirna in lepa pot, ki pa na nekaterih strmih delih zahteva nekaj previdnosti, da ne pride do zdrsa.


pot mimo Črnih vod


zahtevnejši sestop v zadnjem delu poti mimo Črnih vod

Pri “Gamsom prijaznem” Planinskem domu v Tamarju je bilo kar nekaj gneče, vendar dobimo dve prosti mizi, kjer nas prijazno postrežejo z njihovo domačo hrano. Siti in odžejani še malo uživamo v razgledih, nakar odidemo proti Planici.

Do parkirišča potrebujemo slabo uro lahkotne hoje po cesti, kjer se naš pohod tudi zaključi. Za nami je tako še en lep planinski dan, z dobro družbo v čudovitih koncih Slovenije.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem