Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Na Kamniškega Dedca

  • Objavljeno: 19. jun 2023 ob 19:11
  • Avtor: Skrbnik

V Sloveniji je kar nekaj vrhov poimenovanih po Dedcih, po Babah, a samo eden je Kamniški… In ta se strmo dviga nad domom v Kamniški Bistrici, da se pa še bolj ponaša z slovesom, do njega ni markirane poti. In za določene vrhove je to popolnoma v redu, da ljudje začnejo raziskovati, se podajo na avanture v neznano.

Bilo nas je 5 na koncu, še kak je odpovedal, ampak vzdušje je bilo primerno poletno. Da pot časovno ni bila kratka, smo štartali pri domu v Kamniški Bistrici ob zlati 6. uri zjutraj. Ni se nam mudilo, ker naš vrh ni dosegal kakih 2000 m, ampak le 1583 m, kar je mogoče neobičajno za razgledne vrhove.

Pot je bila sprva dobro označena z markacijami, a ker pot na Dedca ni označena, moraš poznati, kam se zavije v določenem odcepu, da ne zaideš kam drugam. Vrh kraljuje nad Repovim kotom ter Uženjaki in Orličjem, vse to pa spada pod neoznačen teren, ravno prav za tiste, ki si drznejo več.

Pot je bila kar strma na mestih, a brez kakih varoval. Ker poletje trka na vrata, je bilo brez snega, tudi dobro osušeno in zato je bila možnost za zdrs majhna, a vseeno strmina ni rada popustila. Precej poti je potekalo skozi kamniške gozdove. Vmes smo sicer prečili mimo lovske koče z razgledom na Brano in Kamniško sedlo, a zatem ponovno v gozd.

Tik pod vrhom se je gozd umiril. Manjši detajl v skali, da brez pomoči rok ni šlo in že na vrhu. Na vrhu pa panoramski razgled na vse naokrog. Od Mokrice, Kompotele, Vrha Korena preko Kalškega grebena in gore čez Kokrsko sedlo do Grintovca in delčka Štruce, v ospredju pa masiv Brane in Planjave. Greben Zeleniških špic, na katerem je tudi Kamniški Dedec, se je lepo potegnil do Srebrnega sedla, v ozadju pa še en dedec, Lučki Dedec. Na drugo strani so pa kraljevale strme stene Veže in Vršičev ter Rzeniške stene s Kranjskim dedcem in Konjem.

Še bi lahko našteval, kaj vse se res vidi s tega vrha, ampak pavza mora biti primerna dejanju, zato smo jo ucvrli nazaj v dolino. Kot za gor tudi za dol je pot zares hitro minila in kot bi mignil smo bili za mizo in si privoščili hladno pijačo.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem