Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Za konec maja 2 vrhova ter 2 koči

  • Objavljeno: 02. jun 2021 ob 07:30
  • Avtor: Skrbnik

Za zadnji vikend v maju smo se podali na, že kar, tradicionalni potep v osrčje Karavank. Čeprav vremenska napoved ni napovedovala prekrasnih pogledov na prenekatere okoliške vrhove, smo se gamsi in gamsinje vseeno zbrali v lepem številu.

Sprva nas je pot iz Ljubelja po kolovozu vodila do doma na Zelenici, kjer smo imeli prvi odmor. Le-tega smo izkoristili za spoznavanje okoliških vrhov ter pogledali na pot, ki nas je še čakala.

Najprej smo se od Doma na Zelenici povzpeli na Triangel, kjer stoji anemometer (naprava za merjenje vetra). Po kratkem odmoru nas je pot vodila pod grebenom Na Možeh, po pobočju Vrtače preko sedla Šija do Srednjega vrha. Razgled na sosednje vrhove (Begunjščico, Vrtačo, Stol), nam je zakrivala megla.

Po več kot zasluženem odmoru na Srednjem vrhu, smo »odsmučali« proti 2 koči na potepu, koči pri izviru Završnice, kjer je sledila težko pričakovana skodelica kave.  Med vračanjem proti izhodišču, smo imeli, zaradi plohe, »prisilni počitek« v domu na Zelenici.

Med pohodom smo bili pozorni na alpsko cvetje ob poti. Slednjega pa prav veliko zaradi precej nenavadnega vremena letos, ni bilo.  Ob poti smo opazili številne telohe, svišče, žafrane ter Wulfenove jegliče.


Wulfenov jeglič (Primula wulfeniana)


Teloh (helleborus)

Fotografiral ter napisal Klemen K.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem