Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Delovna akcija na poti Frana Tominška

  • Objavljeno: 24. jul 2022 ob 10:13
  • Avtor: Skrbnik

Verjetno ni ljubitelja gora, ki ne bi poznal znamenite Tominškove poti iz doline Vrat na Triglav. Ime je dobila po organizatorju slovenskega planinstva Franu Tominšku. V boju proti vplivom Nemško-avstrijskega planinskega društva v slovenskih gorah je trasiral in gradil nove poti in tako leta 1903 tudi po njem imenovano pot iz Vrat na Triglav.

Člana PD Kranjski gamsi Karolina ter Klemen sva se odzvala povabilu markacijskega odseka PD Ljubljana Matica ter se skupaj z njimi med 22.7 – 23.7 odpravili na delovno akcijo. Naša naloga je bila (kakor uvod že nakazuje slednje) ponovno markirati Tominškovo pot med Aljaževim domom v Vratih ter Kredarico.

Po na jutranjem sestanku v Mojstrani, kjer se dogovorili o poteku dela v naslednjih dveh dneh, smo se odpravili do Aljaževega doma v Vratih. Tam smo parkirali, si razdelili opremo ter se odpravili na pot.

Pot je potekala po polžje z veliko dogovarjanja, kako točno naj pot poteka. Slednja je (na nekaterih mestih) dodobra spremenjena oz. ni vidna. Vzroke temu pa lahko pripišemo naravnim procesom (erozija, akumulacija padajočega kamenja, rast vegetacije, …) ter pojavu bližnjic (saj veste, vsaka sekunda šteje).

Dan je ob dobri družbi ter izjemnih pogledih na sosednje vrhove (Bovški Gamsovec, Stenar, Škrlatico, …) ter družbi kozorogov minil izjemno hitro. Dogovorili smo se, da prvi dan obnovimo pot vse do Begunjskega studenca, kjer se srečata Tominškova pot ter pot, ki vodi čez Prag, saj nas je preganjala noč ter tudi kuhinja na Kredarici. Do koče smo prispeli okoli 22h, nato pa je sledila več kot zaslužena večerja.

Naslednje jutro so se nekateri odpravili na sončni vzhod na Triglav, nekateri pa smo slednjega opazovali iz Kredarice.

Po zajtrku ter kratkem sestanku smo se sprva razdelili v 2 skupini. Eni smo se sprva odpravili uredit pot vse do vstopa plezalni del poti na (Mali) Triglav.

Drugi pa so se že lotili markiranja poti čez Triglavske pode. Slednji so znani po tem, da se tu rada zadržuje megla, zato smo morali biti pri markiranju še posebej natančni ter markacije ter črte risati bolj pogosto. Za pot, ki je markirana uro in pol, smo markacisti potrebovali debelih 6 ur.

Okoli 18h smo prispeli do Begunjskega studenca, kar je pomenilo, da smo v celoti obnovili Tominškovo pot do Kredarice. Sledil je le še spust čez Prag v dolino. Na cilj smo vsi utrujeni, a hkrati ponosni ter zadovoljni okoli 21h.

Med potjo smo srečevali številne presenečene planince, s katerimi izmenjali nekaj besed o našem poslanstvu. Številni so nas pohvalili ter nam s tem vlivali še dodatno zadovoljstvo.

Na delovni akciji nas je sodelovalo 6 markacistov, ki smo za obnovo markacij na približno 11 km poti, vložili približno 18 ur dela.

»In sreča je, da je pred mano pot, in da to vem, da slast je v tem, da grem.«
(Janez Menart)

 

Poročilo pripravil Klemen K.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem