Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Dan za prekrasne samotne razglede

  • Objavljeno: 09. okt 2019 ob 16:41
  • Avtor: Bojan M.

Vremenska napoved je za včeraj kazala na lep in sončen dan, zato se odločim za obisk enega najlepših kotičkov Slovenije, kar se razgledov tiče, vrhovi nad Kriškimi podi.


Prazno parkirišče

Štartam dokaj pozno iz praznega (pet avtomobilov) parkirišča v dolini Vrata, nato mimo Aljaževega doma proti Luknji (1758 m). Pot proti Luknji je bila temačna, z gosto meglo, vendar ker sem vedel, da me nad njo čaka prijetno jesensko sonce, me to ni demotiviralo. In res, malo pred Luknjo stopim iz megle in energija takoj poskoči tako, da jo kar mahnem naprej proti Bovškemu gamsovcu (2392 m).


Megla sega skoraj do Luknje

Tukaj me ob poti pričaka čreda kozorogov, med katerimi se tudi z rogovi merita dva, kdo je močnejši. Ker so me prekrasni razgledi vabili višje, rezultata merjenja moči ne vem ☺ Pred grebenom se mi odpre enkraten pogled proti Triglavu in dolini Vrata, ki je še vedno zavita v gosto meglo, zato postanem za nekaj minut in uživam.


Triglav v soncu, dolina Vrata še vedno v megli

Hoja naprej po grebenu pa vse do vrha je hitro minila, zato si na vrhu Bovškega gamsovca vzamem nekaj več časa za uživanje v razgledih. Triglav in njegova severna stena sta kot na dlani.


Triglav in Triglavska severna stena

Z vrha se nato spustim proti Pogačnikovemu domu na Kriških podih (2050 m) po zahtevnejši poti, ki je na koncih bila ledena, zato je bilo potrebno malo več pazljivosti, kam stopim. Na tej poti srečam tudi dva planinca, z vsakim izmenjamo tudi nekaj besed in srečno vsak naprej svojo pot.


Zahtevnejši del poti


Razpotje, zadaj levo Križ, desno Stenar

Do Pogačnikovega doma potrebujem, čez pode, slabo uro. Tukaj si vzamem eno uro časa, v samoti. Ker je dom zaprt, si skuham kavo in pojem sendvič.


Pogačnikov dom na Kriških podih

Ogledam si tudi zimsko sobo, ki je zelo lepo pripravljena, upam samo, da bodo takšno za seboj pustili tudi gostje.


Pogled nazaj proti Pogačnikovemu domu


Razor


Kozorog v ozadju Bovški gamsovec in Triglav


Zgornje Kriško jezero

Odpravim se naprej v smeri Škrlatice in Križa. Hoja po tej poti je izjemno lepa, ob pogledih na okoliške vrhove, Srednje in Zgornje Kriško jezero ter kozorogih na paši človek izgubi občutek za čas, zato se kar naenkrat znajdem na razpotju za Križ, od katerega me loči nato 10 min hoje do vrha.


Razpotje

Razgled s Križa (2410 m) me ponovno fascinira. Vsaka gora v drugačni podobi, pogled od Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp pa vse do italijanskih in avstrijskih vršacev.


Malo pod vrhom


Razgled s Križa

Na Križu ne ostanem dolgo, ker je kar pihalo, zato se odpravim proti Bivak IV na Rušju (1980 m). Do bivaka potrebujem dobro uro in pol. Na poti in pri bivaku ne srečam nikogar.


Na poti do Bivaka IV


Bivak IV na Rušju

V bivaku razpakiram, si skuham večerjo in čaj, ki ga popijem v brezvetrju pred bivakom in uživam v razgledu.


Pogled iz bivaka


Bivak IV

Moji načrti, da prespim v bivaku in zjutraj odidem še na Dolkovo špico, so padli v vodo, ker sem zaradi obilne večerje (in sladice ☺) imel preveč energije, da bi lahko zaspal, zato se sredi noči odločim in na hitro spakiram, se opremim z naglavno svetilko in “gasa” v dolino. Pri Aljaževem domu sem v 56 minutah, kar je verjetno moj rekord ☺.


Kratek video posnetek

Moj zaključek tokratne ture je tak, da so ti konci res eni najlepših, kar se razgledov tiče, v Sloveniji. Ta tura je bila tudi prava za nas, ki najraje uživamo v gorah, ko je tam mir in ne maramo turističnega vrveža, a la Triglav septembra.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem