Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Jezerska Kočna

  • Objavljeno: 04. okt 2022 ob 10:28
  • Avtor: Skrbnik

"V tretje gre rado" ali kako že gre tisti stari rek. Po neuspelem poskusu zaradi slabih razmer ter odpovedani turi zaradi slabega vremena nam je tokrat, v tretje, le uspelo stopiti na vrh Jezerske Kočne. Splačalo se je, res je lepo gor in tako na vrhu kot že na sami poti je ves trud poplačan s čudovitimi razgledi.

Zjutraj se nas je zbrala peščica nadobudnežev pri Planšarskem jezeru, kjer smo se, malo zaradi ekoloških razlogov ter malo zaradi varčevalnih (parkirnina vzame nekaj cekinov iz žepa) spravili skupaj v avto ter se odpeljali do izhodišča Ravenska kočna. Pot je bila zaradi luknjaste ceste kar razburljiva.

Preden smo pričeli s hojo, smo se zmenili, da se razdelimo v dve skupini. Ena gre do Češke koče po ferati, druga po normalni poti. Tako smo začetni del poti prehodili skupaj, nato pa se na razcepu razšli in se dogovorili, da se počakamo pri koči, od koder spet nadaljujemo naprej skupaj.

Pri koči se snidemo kjer malo postanemo in si privoščimo eno hitro kavico. Smeha ni manjkalo in smo že na trenutke pomislili, da smo za tako zgodnjo uro še malo preglasni. Zato smo sklenili, da raje hitro nadaljujemo naprej in s šalami ter resnimi temami nadaljujemo med hojo proti vrhu.

Za pot do vrha smo izbrali Kremžarjevo pot. Najprej smo se vzpenjali po dobro označeni poti čez melišče, nato pa kaj kmalu prispeli v plezalni del poti. Vzpon s pomočjo jeklenic je bil prijeten, potrebno je bilo biti malo bol pazljiv, ker je bilo ponekod kar spolzko in nevarno za zdrs. Kljub temu, da smo imeli zimsko opremo s seboj, le te nismo potrebovali. Tu pa tam se je našlo malo snega za kakšno kepo, drugače pa je pot kopna in prehodna brez zimske opreme.

Malo pod vrhom smo prišli do najbolj znamenitega dela te poti, in sicer, do trebušaste skale. Tu smo se ustavili, preučili situacijo in nato je bil vsak od nas na vrsti, da pokaže svoje sposobnosti plazenja. Eni z nahrbtniki naprej, drugi z njim na hrbtu smo uspešno prišli skozi ta del ter se kmalu znašli na vrhu Jezerske Kočne.

Sledila je daljša pavza za malico in seveda kavico, ki je zadnje čase postala že neka stalnica naših težjih tur. Je res zaslužena in paše na vrhu s takšnim razgledom. Siti in spočiti smo se počasi spravili po isti poti nazaj v dolino, se ustavili v Češki koči na kratki analizi ture, nato pa varno sestopili nazaj v dolino.

Luštno je bilo, do naslednjič…

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem