Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Prisank na sončni dan

  • Objavljeno: 15. avg 2021 ob 10:48
  • Avtor: Skrbnik

V PD Kranjski gamsi se vedno kaj dogaja! Člani in članice se tako radi organiziramo tudi sami, ter izvedemo ture, ki so obsežnejše, bolj zahtevne, po drugih poteh ali pa v drugačnem časovnem okviru, kot je to načrtovano v okviru društva. Tako je za to soboto nastala tudi ideja za obisk Prisanka/Prisojnika nad Vršičem, ki je sicer v našem programu načrtovan oktobra pod zelo zahtevnimi turami.

Na pot smo se podali gams Gašper, dve gamsovki, Eva in Mojca ter še dodatna prijateljica in prijatelj gora, Julija in Matej. Jutranji sestanek v Ljubljani ob 4. uri je bil še bolj zaspane narave, a smo imeli zaradi zastojev pri izvozih za Jesenice dovolj časa, da se spoznamo. Vseeno smo brez večje slabe volje le prispeli do izhodišča na prelazu Vršič, ter zagrizli proti našemu cilju. Do vrha smo ubrali Kopiščerjevo pot, vračali pa smo se po Slovenski, zaradi česar je bila obvezna oprema čelada in samovarovalni komplet.

Začetni del poti je bil prijeten, ne preveč naporen sprehod do prvih sten in skokov, kjer smo nadeli varovalno opremo, nato pa so se že začele jeklenice in poplezavanje po skalnatih predelih. A to za gamse in gamsovke seveda ni ovira. Vztrajno smo grizli in grizli, ter si med potjo ogledovali čudovito okolico, ki je zaradi prav prijetnih vremenskih razmer postregla s čudovitimi razgledi in slikami. Naposled smo le prišli do okna, kjer se je pot iz senčne strani gore premaknila na prisojno stran.

Kratek postanek in že nadaljujemo po grebenski poti, kateri se Kopiščarjeva priključi takoj po oknu. Tu je bil potreben bolj previden korak, saj je prisotnih manj varoval kot na pobočju, a smo z zmernim tempom in koncentracijo vseeno uspeli varno prečiti greben vse do vrha, kjer smo si privoščili zasluženo malico in prijetno kramljanje, da idealnega vremena sploh ne omenjam … Že prepozno, saj nam je to idealno vreme ob povratku po Slovenski poti, ki v večini poteka po prisojni strani, dodobra razgrelo telesa, tako da je potekla prenekatera odvečna kaplja potu. Nič zato, pohiteli smo v dolino, kjer smo si kratek oddih privoščili tudi ob jezeru Jasna, nato pa nazaj domov in novim dogodivščinam naproti.

Naj omenim še par zadev, ki se mi zdijo pomembne, glede na dano izkušnjo iz te ture.
Preden se odpravite na ture v smeri Gorenjske, preverite prometne razmere, predvsem gostoto prometa pred predorom Karavanke, ker s tem lahko prihranite kar nekaj časa.
Pri zelo zahtevnih varovanih poteh je že osnovi potrebna dodatna previdnost, še bolj pa to velja, ko je na poti gneča in še bolj, ko je v gneči kar nakaj tujcev, kjer je prva ovira že razumevanje jezika. Proženje kamnov je tako tudi v našem primeru bila kar stalnica in predstavlja veliko tveganje, zaradi česar se takih poti lotite s previdnostjo in primerno opremo.
Pomembno je tudi, da ocenimo, če smo sposobni takšno turo še izvesti. Strah in negotovost nas na taki poti lahko zavedeta v težav, ki jih bomo sami le stežka rešili. Tudi naša skupina je tako nudila pomoč dvema planincema, ki ju je zajela negotovost na izpostavljenih delih grebena.
In še za konec. Vremenske razmere, ki jih je ponudil ta konec tedna so čudovito izhodišče za lepe ture, a se to kaj hitro lahko spremeni, če poleg sonca ni prisoten tudi piš vetra, ki bi nas hladil. Zato ne pozabite na zaščitno kremo, dodatna oblačila in pokrivala, predvsem pa na zadostne količine tekočine, da se izognete nevšečnostim.

Kot vedno, “Z goro naprej!!!”

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem