Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Kraljica Škrlatica

  • Objavljeno: 26. jun 2022 ob 20:30
  • Avtor: Skrbnik

Tokratni izbor naše zelo zahtevne ture je bil rahlo praznično obarvan, saj smo že pri planiranju ugotovili, da le ta pride direktno na Dan državnosti. Zato smo si zadali, da krenemo na goro, ki predstavlja simbol naši državi in se tako podali na kraljico Škrlatico. Zakaj pa ne Triglav? Predvidevali smo, da zna biti ta dosti bolj obljuden in se tako raje podamo na drugo najvišjo goro v naši državi.

Ker je tura dolga in dobršen del le te poteka po soncu, ki te prižiga do stopnje kuhanega raka, smo jo začeli v zelo zgodnjih jutranjih urah. Zbrali smo se na parkirišču v Vratih, se pofočkali in krenili na pot. Malo skrbi nam je povzročalo večerno deževje ampak se je na koncu izkazalo, da se je skala dobro posušila preden smo mi prišli do vstopa v plezalni del poti.

Sam začetek vzpona je kazal na to, da bomo do vrha preoblekli vse majice, ki smo jih imeli s seboj, saj je bilo vroče in soparno k hudič. Ampak, ker se v gorah vreme spreminja kot bi rekel keks, smo na koncu posegali tudi po toplih oblačilih, ki smo jih imeli s sabo.

Vzpenjali smo se po standardni poti, mimo bivaka IV do vstopa v plezalni del poti. Pri vstopu smo si nadeli varovalno opremo in nato nadaljevali čez bolj zanimiv del poti in seveda preko znamenite trebušaste skale proti vrhu. Tu smo se znašli v zmernem času in bili na vrhu celo sami. Božansko…

Na vrhu je sledila daljša pavza in ker smo bili vsi kafetkarji, tudi dela pitja kave nismo izpustili. Z nami je bila tudi članica, ki nam je zaupala, da ji je bila velika želja stati tu gor zato smo bili še toliko bolj veseli, da nam je to uspelo pomagati ji doseči. Bravo! Sledilo je še skupinsko fotografiranje ob izobešeni slovenki zastavi, nato pa smo se morali kar hitro pobrati, saj so bile v popoldanskem času napovedane možne nevihte.

Sestop je potekal po isti poti, malo smo ga pohitrili s hojo po melišču ampak kljub temu, roko na srce, ta vseeno kar dolgo traja saj je sama pot res dolga. Ampak nič ne de, v dobri družbi tudi to hitro mine. Našo turo smo zaključili z ˇosvežilnoˇ pijačo v Aljaževem domu v Vratih, kjer smo še malo pokramljali, nato pa se posedli v avtomobile in se vrnili proti domu.

Luštno je bilo, do naslednjič pa, z goro naprej…

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem