Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Na Kompotelo skupaj s PD Preddvor

  • Objavljeno: 16. okt 2022 ob 09:33
  • Avtor: Skrbnik

Zadnjih nekaj sobot pridno obiskujemo vrhove v Kamniško-Savinjskih alpah in Karavankah. Tokrat smo se podali na precej razgledno teraso v krvavškem pogorju, na Kompotelo, ki sicer ne dosega 2000 m, se pa potuhnjeno bliža proti njim. Trenutno se ponaša s 1996.3 m (vir: maPZS)

Vse se je začelo na planini Jezerca pod Krvavcem. Tam so se nam pridružili tudi člani iz planinskega društva Preddvor in njihovi vodniki. Namen ture je bila pripravniška, saj ima eden od članov našega društva nalogo izpeljati pripravniške ture v okviru vodniškega tečaja za planinskega vodnika.

Kratka predstavitev med društvoma in poteka ture, po protokolu. Nato smo pričeli našo jesensko pot, ki nas je sprva vodila preko pašnikov na Jezercih in kasneje na Kriški planini. Ko gre večina ljudi levo na Krvavec in Zvoh, smo šli mi raje desno, pod njunima grebenoma, po gozdni poti, ki se je dvigovala in spuščala izmenjaje. Vreme je služilo svojemu namenu, le vremenska napoved ne, saj nas je med hojo rahlo pršil dež, ki pa na srečo ni predstavljal večje ovire.

Vmesna postaja na planini Koren je bila za nekatere prav prijetna. Poleg tega se je pa tamkajšnji mimoidoči konj prav rad smukal v ostale, ker mu je nekaj dišalo… Ko je ugotovil, da ne bo nič uspeha, smo bili mi že daleč naprej po dolinici do manjšega sedla, ki povezuje vrhove naokrog. Balvan, ki smo ga sprva ugledali, je služil svojemu namenu, ko smo se vračali nazaj, saj po svoji obliki služi kot nekaki samopostrežni mizi. Zadnji metri so potekali med borovci, kamenjem in po travničkih, kjer v redkih primerih lahko opaziš tudi čredo gamsov.

Vrh je ponudil razglede daleč naokrog, medtem ko se je v dolini sukala megla. Sreča za nas, ki si drznemo iti v naravo in kljubovati vremenu, saj je vrh postregel s čudovitimi razgledi na Grintovce in ostale vrhove Kamniško-Savinjskih alp.

Povratek je bil po isti poti kot navzgor, za nameček pa poleg še to, da so nas celo pot spremljale jesenske barve macesnov in ostalih dreves, ki se pobarvajo tak čas. Predvsem pa je bilo vzdušje vseskozi pozitivno.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem