Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Na najvišjega v najdaljšem

  • Objavljeno: 02. jun 2024 ob 17:19
  • Avtor: Skrbnik

Letos nestanovitno vreme dobro skrbi, da nam ni dolgčas s tem, da neprestano spremljamo napovedi in lovimo luknje za izvedbo ture. Danes nam je uspelo uloviti eno izmed njih, zato smo se podali na najvišji vrh v najdaljšem grebenu pri nas, in sicer smo se odpravili na 2133 metrov visok Košutnikov turn.

V hladnem jutru smo se zbrali na parkirišču pod planšarijo Dolga njiva (pod Krnico), se opremili in v počasnem tempu začeli ogrevati svoje motorje na poti proti planini Spodnja Dolga njiva.

Na pašniku smo zavili levo, na zahodno pot, ki nas je v ključih pripeljala do roba gozdne meje. Tu smo si vzeli čas za krajši postanek, se malo okrepčali in občudovali res krasno kuliso okoli nas.

Po naužitih razgledih smo se odpravili, sedaj že po skalnati poti, proti mejnemu grebenu. Zadnji del poti do grebena se kar precej postavi pokonci tako, da smo greben dosegli dodobra segreti.

Na grebenu smo malo postali in uživali v razgledih tudi na avstrijsko stran, nato nas je čakal še zadnji, najbolj strm del poti, do samega vrha. Tu je bilo treba kdaj pa kdaj poprijeti za skalo in paziti, da ne prožimo kamenja.

Po petnajstih minutah smo zadovoljni stali na vrhu. Tu smo si čestitali in si vzeli čas za zaslužen počitek in malico. Med malico so okoli nas švigale meglice, ki so odpirale in zapirale razglede okoli nas. Ker je bila vremenska luknja bolj kratka, smo se na vrhu zadržali le kakšne pol ure, si nato vzeli še čas za skupinsko fotografijo, nato pa začeli s sestopom po vzhodni poti.

Ker je pot v začetnem delu precej krušljiva in izpostavljena, smo sestop opravili pazljivo in kmalu prišli do dela poti, ki zavije prečno proti vzhodu, do planine Zgornja Dolga njiva. Pri prečenju smo lahko opazovali številne strme grape in grabne ter stolpe in ostale zanimive kamnite strukture, ki jih je ustvarila moč narave. Proti koncu prečenja smo na poti srečali tudi gada, ki se je nastavljal soncu, kdo se je koga bolj ustrašil, pa je seveda jasno.

Ko smo dosegli planino Zgornja Dolga njiva, smo se po gozdni cesti odpravili do planšarije. Tu so nas prijazno sprejeli in postregli, gneče pa trenutno (hvala bogu) še ni bilo. Ko smo se okrepčali in opravili analizo je začelo rahlo rositi, zato smo jo ''ucvrli'' proti parkirišču.

Na parkirišču smo se zadovoljni, ker nam je uspelo ujeti luknjo in izpeljati današnjo turo, poslovili do naslednjič.

Hvala vsem in se vidimo na naslednji turi.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem