Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

PAŠČKI, POPKOVINE za cepine ali kar BREZ VSEGA?

  • Objavljeno: 18. jan 2023 ob 18:32
  • Avtor: Skrbnik

Dileme pri uporabi cepinov... Sezona zimskih vzponov je in številni sprašujete kako in kaj. Da ne bo potrebno vsakemu posebej predstavljati pogledov na to temo, je tukaj nekaj razmišljanj.

Medtem ko nekateri prisegajo na uporabo cepinov brez paščkov, drugi nikakor ne morejo brez njih, oni tretji pa se varno počutijo samo ob uporabi popkovine. To, da ko je v rokah cepin, so na rokah obvezno rokavice, je verjetno jasno vsem trem "skupinam". Za to so povsem praktični razlogi, cepin v osnovi ni (samo) podaljšek za naslanjanje, ampak predvsem pripomoček za ustavljanje v primeru zdrsa, padca ali v primeru plazu. Je tudi koristno orodje za napredovanje v zahtevnejšem terenu oziroma plezalni pripomoček.

Uporaba brez paščkov je lahko dokaj elegantna saj nas pri tem ne ovira nič. Težave se skrivajo nekje drugje. Cepin nam lahko kadarkoli odleti po pobočju navzdol in poleg tega, da ga nimamo več, še koga poškoduje. V primeru zdrsa in zaustavljanja pa obstaja velika verjetnost, da ga bomo izgubili, saj nam ga bo iztrgalo iz rok in bo s tem tudi konec zgodbe o zaustavljanju ...

Paščki na rokah so lahko koristni, če sta zanki zategnjeni, saj s tem preprečujemo, da bi ga izgubili, prav tako pri zaustavljanju zdrsa. Vse lepo in prav če gre za en cepin, ko pa sta v uporabi dva, se zadeva običajno zaplete. Kratke zanke so tako kratke, da tudi če pri zaustavljanju spustimo en cepin (kar pravzaprav moramo če se želimo zares zaustavljati), nas lahko med tem konkretno poškoduje po glavi, obrazu... Paščki so lahko dokaj nerodni pri uporabi lednih vijakov. Pri zaustavljanju pa obstaja možnost, da nam jih skupaj z rokavicami iztrga iz rok, kar ni redek pojav.

Če kdo misli, da ne bo za nobeno ceno spustil cepina iz rok, verjetno ne ve, kako velike sile nastanejo, ko gre za res! Verjetno iz teh razlogov obstaja tista tretja skupina, ki prisega na uporabo popkovine. Popkovina je nek sistem iz vrvice ali traku, ki je v centru fiksiran na ali vzporedno z maneversko zanko plezalnega pasu. Se pravi nekaj podobnega kot samovarovalni komplet za ferate, le da tukaj nimamo zavore in pa na koncih sta pripeta cepina, pod ratiščem. Pripenjanje višje ali v glavo cepina bi bilo lahko smrtno nevarno. Tovarniško izdelane popkovine so neraztegljive ali take s prešito elastiko, ki so neobremenjene pokrčene. To je sicer dokaj fino, saj ti ni potrebno pazit, da se ne zapletajo ob kolena. Nekatere tovarniške popkovine imajo spodaj na zanki za fiksiranje nameščen jeklen vrtljiv zglob. Med plezanjem zahtevnejših smeri pogosteje menjujemo cepina, ta zglob zaradi svoje vrtljivosti preprečuje, da bi se pramena zapletla med sabo. To pa je poleg lepega izgleda tudi edino, kar šteje pri takih popkovinah. Namreč, ob pazljivem prebiranju navodil za uporabo ugotovimo, da večino tovarniških popkovin sploh ne smemo uporabljati za to, da bi se obešali, kaj šele padali na njih! Njihova nosilnost je premajhna za takšne obremenitve. Čemu so potem pravzaprav namenjene? Temu, da cepinov ne izgubimo med uporabo, da koga pod nami ne poškodujemo. Ja, pa lepe so in drage...

Ker v zahtevnejšem terenu nisem ravno pristaš uporabe cepinov brez paščkov, oziroma brez popkovine, pri tovarniških popkovinah pa me je motilo to, da jih ne smeš poljubno obremeniti, sem si pred več leti zamislil nekakšno svojo popkovino. To se je nekaj let kasneje izkazalo kot ključno za to, da sem še danes med vami.

V petem raztežaju enega od slapov se mi je med zabijanjem cepina pod nogami podrla kompletna zavesa... in sem odletel v prazno, na polno! No, zahvaljujoč popkovini zabingljal v zraku. Daleč čez glavo mi je vrglo cepin, ki sem ga zabijal in se je sedaj gugal pod mano kot mali otročiček. Roke je iztrgalo iz obeh ročajev kot za šalo, ter odlomilo boxer - jekleno zaščito na tistem cepinu, ki je ostal v ledu. Pogledam gor in se zgrozim, samo 2 cm konice okla je v ledu, pod mano pa globooooko do doline. Za povrh je zadnji ledni vijak osem metrov v desni - bil sem v daljši prečki. Vrvica popkovine je bila napeta kot struna, a kar je bilo najpomembnejše, celoten sistem je prestal tazaresen test brez najmanjše poškodbe. In pa predvsem, živ sem ostal. Imel sem oba cepina, čez čas zbral tudi voljo in moč, za premagovanje novo nastale krepko bolj začinjene situacije.

Od takrat naprej ni dileme, rad bi še plezal dolgo - čim dlje, zato brez paščkov zame ni opcija. Z njimi? odvisno od zahtevnosti terena in seveda z enim cepinom. S popkovino? da, kadar sta v uporabi dva cepina, oziroma povsod tam kjer je računati na neke dogodke, katerih si nihče ne želi... Ali bom lahko zaustavljal recimo v grapi če prileti plaz? Seveda, oziroma veliko lažje odvržem drugi cepin in pričnem zaustavljat, kot če bi imel paščke.

Tako kot pri tovarniško izdelanih tudi pri doma izdelani popkovini obstajajo neke omejitve. Ker vrvice niso skrčljive, moramo biti pozorni, da se nam ne zatikajo ob kolena ali dereze. Če to spregledamo,  lahko pride do padca. Nadalje, pri domači popkovini in tudi številnih tovarniških bomo verjetno pogrešali vrtljiv zglob. Se pravi, sproti bomo morali paziti na razpletanje obeh krakov, sicer bo plezanje postajalo vedno bolj zapleteno tudi v resnici. Po drugi strani pa si na vrtljiv zglob ne želimo pasti, saj ni narejen za take obremenitve. Ko pridemo v zložnejši teren ali pri pohodnih sestopih en cepin zapnemo na pas z oklom obrnjenim nazaj z vponko v glavo cepina. Pri tem pa ne pozabimo dovolj visoko zapeti tudi njegove popkovine, sicer se bo hitro znašla okoli kolena in lahko se slabo konča. Cepin, ki nam je v pohodnem terenu ostal v rokah bo najbolje izpeti iz popkovine saj vponka preprečuje, da bi ga lahko dovolj zanesljivo uporabljali - zapičili konico ratišča v sneg. To je še posebej pomembno, če na popkovini uporabljamo neke (pre)velike vponke.

Ne glede na tip popkovine, doma izdelana ali tovarniška, velja računati tudi s tem, da pri morebitnem zdrsu ali padcu obstaja možnost, da bo enega ali celo oba izstrelilo iz snega, oziroma ledu. Ali bo takrat poletel mimo nas ali v nas je stvar različnih dejavnikov in tudi tega kje se bo v tistem trenutku nahajalo naše telo.

Prilagam skico svoje popkovine - uporaba na lastno odgovornost! Vendar pozor: varovalni vozli morajo biti dovolj - močno zategnjeni, da bodo opravili svojo funkcijo! Dolžina popkovine je pogojena tudi z višino tistega, ki jo bo uporabljal - naj ne bo predolga. Maillon vponke priporočam UIAA atestirane.

Na test smo postavili tudi industrijske 6mm (Merkur, Obi, Bauhaus), kajti na njih sem odletel sam. Večina je popustila šele pri natezni sili več kot 45kN (4,5 tone) ...

Uporabljeni vozli: bičev na Maillon vponkah, takoj pod njimi (močno zategnjena) polovička podaljševalnega vozla ki ima glavno funkcijo varovanja predhodnega vozla oziroma plezalca. Ter na drugem koncu pred zanko: dobro zategnjena osmica. Popkovino - njeno zanko namestimo s kavbojskim vozlom vzporedno z maneversko zanko - na isto mesto kot se navezujemo na vrv, ali pa direktno na maneversko zanko, prav tako s kavbojskim vozlom.

Seveda se mora vsak sam odločiti kaj bo v neki situaciji uporabljal, univerzalnega odgovora žal ni.

Srečno in predvsem po pameti.

Avtor objave: Mijo Kovačevič

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem