Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Hoja med vijoličnimi preprogami

  • Objavljeno: 08. apr 2024 ob 14:03
  • Avtor: Skrbnik

Lepa sobota je bila in ker smo člani PD Kranjski gamsi porazdeljeni po celi Sloveniji, pri naših turah pa tudi integriramo "domače" poti članov in tako nas je to soboto na kamniškem koncu pričakala članica Karmen, da nas pelje po svoji "domači" poti do Domžalskega doma na Mali planini.

Zbrali smo se zjutraj na parkirišču Calcita v Stahovici, sicer v manjšem številu kot ponavadi (prek noči je bilo kar nekaj odpovedi), a ravno v pravšnjem številu da smo se po pripravi odpravili proti Svetemu Primožu.

Odločili smo se za pot po makadamski cesti ki je lahka in zelo obljudena, razen dveh bližnjic in se po slabi uri zmerne hoje ustavili na z soncem obsijanem sv. Primožu na katerem je bilo kar veliko ljudi, naredili kratek postanek se malo razgledali po okoliških hribih (lep razgled na Krvavec, Zvoh, vrh Korena in Kompotelo) in cerkvi.

Nato pa nadaljevali vzpon proti Mali planini, no od Sv. Primoža naprej ni bilo več toliko "prometa" in zmerno smo se dvigali po klančini najprej mimo planine Kisovec in nato proti Mali Planini. Že med potjo so se nam odpirali pogledi na Veliko in Malo planino in na zasnežene vršace Kamniških alp.

Po dobri uri in pol od Primoža smo mino Jarškega doma stopili na Malo planino in zaceli z občudovanjem "vijoličnih preprog" v obliki cvetočih žafranov. Seveda se je zaradi lepih razgledov in fotografiranja pot do Domžalskega doma malo zavlekla, a sonce in narava sta naredila svoje in potrebno je bilo uživati v takih lepotah.

Ko smo naposled le prispeli do Domžalskega doma nas je zunaj pričakala slovenska glasba in prijazen natakar, ki nas je zelo hitro in odlično postregel. Ob pogovoru za mizo in razgledih po okolici smo se odločili, da turo še malo podaljšamo. Napotili smo se naprej ob pašnikih, ki so bili v vijolični barvi, po Veliki planini in se nato po ogledu le te ustavili pri kapelici Marije Snežne, se tam malo posončili uživali v igri narave in opravili skupinsko fotografiranje.

A vsega lepega je enkrat konec in čakala nas je povratna pot v dolino in odpravili smo se po mali drugačni poti proti Črnuškem domu na Mali planini, spotoma sta naša člana Petra in Tomaž opazila smeti in jih vestno pobrala "za brezvestnimi pohodniki" jih pospravila v vrečke in pritrdila na nahrbtnike in jih odnesla v dolino.

Pot navzdol nas je zopet pripeljala čez Primoža kjer smo se osvežili in se nato spustili proti izhodišču. Na izhodišču smo se zmenili da bomo analizo naredili v Kamniku in to v Burgerju 7, Tam smo poleg hrane "premlevali " tudi današnjo lepo turo. Nato pa se odpravilo vsk na svoj konec.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem