Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Planinstvo v sodobnem času

  • Objavljeno: 02. dec 2019 ob 21:52
  • Avtor: Bojan M.

Ni lahko pisati o temi, ki je neizbežno tukaj, ampak bom vseeno poizkusi napisati svoje mnenje, in to je res samo to, moje mnenje.

Odkar je na svet “privekala” moderna tehnologija, se je počasi spremenil tudi profil običajnega planinca. Pred tem čudom, so bili planinci izključno ljubitelji in zaljubljenci gorskih višav, naporov na poti in prijetnega druženja v kočah in na vrhovih. S to moderno “influencersko” in “selfie” tehnologijo, pa se je slika precej spremenila, temu potrjuje tudi letna statistika obiskovalcev v naših gorah.

Velika večina novodobnih obiskovalcev naših gora, jih obiskuje samo še za to, da dobi dobro sliko in še huje, da se brez izkušenj in opreme izpostavlja nevarnostim, vse za čudovito sliko za objavo na “anti” družbenih omrežjih. Pri tem jim je malo mar za častni kodeks slovenskih planincev, ohranjanje gorske narave in kulture obnašanja nasploh. Važna je slika, ne pot, ne pozdrav ob poti, ne pogovor v koči, nič.

Vsekakor pa tudi ni vse tako črno kakor izgleda oz. sem napisal. Je veliko novodobnih planincev, katerih srce igra za gore, kar je zelo lepo in to daje upanje, da se bo slovensko planinstvo ohranilo še naprej v takšni osnovi, kot je bilo.

Glede na opaženo zadnja leta, sem razdelil novodobne planince nekako po kategorijah imenovanih Cilj. Veliko jih odpade nekje po 2. kategoriji, kdor pa vztraja do 3. In 4., bo pa postal in ostal planinec celo življenje.

  1. Cilj VRH: Oseba, ki vidi, da so gore “kul” in krene na vrat na nos na čim več VRHOV, naredi čim več slik na vrhu, takoj deli na družbena omrežja in opazuje reakcije. Okolice in poti ne opazi. Takšna oseba, kmalu odneha, če ne dobi dovolj “všečkov”. Seveda pri tej kategoriji je obvezno obešanje oz. zviranje po objektih in strukturah na vrhu.


    Vir: Instagram

  2. Cilj EKSTREM: Oseba napredovala iz kategorije “Cilj VRH”, ki dobi njej zadostno spodbudo z “všečki” tako, da sedaj išče bolj ekstremne izzive, da bodo še bolj “hude” slike na omrežjih. Se izpostavlja nevarnostim zaradi slabe opreme in neizkušenosti, ter kar kliče težave. Obvezna je tudi “fency” oprema, ki se barvno sklada, da bo lepo na sliki.
  3. Cilj POT: Oseba je prerasla pomembnost delitve slik z vrhov na družabna omrežja in barvno usklajene opreme, bolj je pomembna pot do vrha, druženje, pogovor ob poti, ter postanek, pogovor in okrepčilo v koči. Pozdrav in kratek pogovor o razmerah je obvezen z vsemi ob poti, ki so na pravem nivoju.
  4. Cilj GREMO: Oseba, ki zdrži vse 3 kategorije, postane planinec do konca življenja, ker njej ni pomembno, kje je vrh, koliko slik bo, kako težko bo za plezati, ali je oprema barvno skladna, ampak ji je pomembno, da gre, se druži, ob poti uživa v razgledih, pobira spontano smeti ob poti in v bivakih, zavriska spontano, v kočah dobro jé in pije, ter se vrne v dolino nasmejana in komaj čaka, da gre spet kam “u goré”.


Kot sem napisal, to je moje mnenje in opažanja, če se kdo strinja ali ne, je stvar posameznika. Prijeten planinski pozdrav vsem. Upam, da se srečamo vsi na kategoriji 4.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem