Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Pozdravit bogove vetrov na Stol

  • Objavljeno: 12. jun 2022 ob 16:09
  • Avtor: Skrbnik

Program Letos na Triglav je s tokratnim obiskom Stola prečkal polovičko, za naše udeleženke in udeležence pa so se s tem začele ture, ki za vzpon vzamejo štiri in več ur. S tem smo poleg fizične kondicije začeli tudi konkretno nadgrajevati mentalno pripravljenost za naš zaključni vzpona na Očaka.

Bližajoč se najdaljšemu dnevu leta smo kljub pogojno zgonji uri našo pot začeli v "svetlih" pogojih. Prvi del poti nas je vodil preko parih travnikov in po gozdu do naše prve postojanke pri Valvazorjevem domu. Zgodnja ura nam je žal onemogočila, da bi duhove podkrepili z aromo kave, zato smo jo hitro ucvrli naprej po poti proti naslednji postojanki na Prižnici. Poleg božanskih razgledov na Gorenjsko nam je narava v tem delu že dala vedeti, da bo po nas bičal veter. Le ta nas je tako po odprtih, kot tudi po bolj zalednih delih skoraj premetaval po poti. Tudi kakšen dodaten sloj tokrat ni bil odveč, saj je ob premorih po poti postalo neprijetno sveže, sploh pri tistih, ki so se malo bolj spotili.

Na Prižnici smo se tako tudi v miru naužili naravnih lepot in miru, ter pot nadaljevali med nizkim rastjem vse do predela, kjer se nam je odprl pogled na naš cilj. Bičanje vetra je popustilo le za trenutek, nato pa nadaljevalo svoje delo, ko smo se pospešeno dvigali do sedla med velikim in malim Stolom. Kratek postanek, ker "kdo pa rad čaka na vetru", še zadnji "šprint" in smo se znašli na vrhu Stola, kjer, ah glej presenečenje, je veter popustil do te mere, da smo se slekli lahko vse do spodnjega sloja in sem in tja za sekundo ali dve občutili celo sonce na koži.

Spust smo izvedli preko Prešernove koče, kjer smo se tudi okrepčali. Preden pa smo prišli do koče, smo srečali tudi enega od naših "gajstnih" Gamsov. Lep pozdrav Lovrotu še tu! :) Spust smo izvedli po isti poti kot vzpon, s tem pa opravili tudi konkretni trening kolen - naj omenim še, da je bil tempo ob spustu zelo dober, kar nam bo prišlo prav ob naši končni odpravi.

Vsekakor pohvale vsem za vztrajnost in vzdržnost. Še nekaj takih, pa bomo uživali v lepotah tudi iz naše najvišje gore!

 

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem