Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Pot po Mežakli

 • Objavljeno: 20. maj 2024 ob 15:57
 • Avtor: Skrbnik

Po deževnem tednu končno sončno sobotno jutro.

S člani društva smo se zbrali na izhodišču - obcestnem parkirišču pred naseljem Kočna. Ker se nismo vračali na izhodišče smo pustili en avtomobil pred športno dvorano pod Mežaklo za prevoz šoferjev.

Sobotna tura je bila drugačna od običajnih, bila je vodena VGN (varstvo gorske narave) z domačinko, ki nam je Mežaklo in Jesenice predstavila v drugačni luči, kot smo ju vajeni. Da smo vsi sodelovali, sem pred odhodom razdelila vsakemu članu svojo opisano točko, ki so nam sledile;

 • Poljanska Baba
 • Obranca
 • Snežna jama
 • Planski vrh in Meteorit Jesenice
 • Naravni most
 • Razgledna špica ali Škrbina
 • Partizanska bolnica
 • Zakopi
 • in nekaj pomladnih cvetlic  

Mežakla je visoka planota v Julijskih Alpah med rekama Radovna in Savo Dolinko. Na zahodu sega do stičišča dolin Krma, Kot in Vrata, z najvišjim vrhom Jerebikovec 1593m in do Blejskega kota in Vintgarja. Apnenčevo površje je zakraselo, nekaj je kraških jam, npr. Snežna jama na vzhodni strani Mežakle pod Planskim vrhom. Mežakla meji na tri občine ; Jesenice, Kranjska Gora in Gorje.

Zgodovinsko je Mežakla doživela nekaj zanimivih obdobij. Pred drugo svetovno vojno je tu stala kraljeva vas. Zgodba govori, da je kralj poslal svoje svetovalce, bioenergetike v izvidnico na Pohorje, Pokljuko, Jelovico in Mežaklo, da bi ugotovili, kje je najprimernejši kraj za postavitev počitniške rezidence, in izbrali so prav Mežaklo. Med prvo svetovno vojno so bili vsi objekti uničeni in vas je bila izbrisana.

Mi smo se iz parkirišča prečili glavno cesto v gozd, sledili merkacijam in že v slabe pol ure strmega vzpona od izhodišča prispemo že do prve točke Poljanske babe.Kamniti osamelec, ki se dviga nad Kočno oziroma Poljanami je visok proti pobočju 4 m, proti dolini pa 8 m. Ob njem tudi stoji tabla ki opisuje legendo o Poljanski babi.

Ga.Vesna nam je tudi povedala zanimive podatke o arheološkem najdišču na Kočni. Jamnikov spodmol na Kočni je manjša jama, ki se nahaja pod skalno steno v njej je bila pred nekaj desetletji najdena koščena harpuna, nekaj kremenovih odbitkov, fragmentov zob rjavega medveda, ter oglja, kar jo uvršča med pomembna arheološka najdišča z najstarejšimi dokazi človekove prisotnosti iz srednje kamene dobe v Gornjesavski dolini. Ime je po najditelju, domačinu Pavletu Jamniku.

Od Poljanske babe smo nadaljevali pot po bukovem gozdu proti planini Obranci mimo razgledišča nad Kočno s pogledom na Koroško Belo, železarno ob reki Savi dolinki,del Karavank s Stolom in lepo viden začetni greben Kamniško Savinjskih Alp.

Planina Obranica je mirna, slikovita lokacija planote Mežakle z prijetnimi razgledi proti Bledu, Gorjam, Pokljuki in Jelovici, na JZ pa se nam pogled ustavi na Triglavski skupini. Proti vzhodu se na široko odpirata Gorenjska ravan in Ljubljanska kotlina. Na planini stoji spomenik padlim borcem.

Od planinske koče Obranca smo nadaljevali po gozdni cesti do Snežne jame, ki smo si jo tudi ogledali.

Jama leži na nadmorski višini 1109 m, dolga je 70 m in globoka 20 m. V jami, ki jo sestavljajo udorna jama, nizki prehodi in dvorana, naletimo na številne značilne apnenčaste tvorbe, v njenem zatrepu pa tudi na vodo. Ime je dobila po dolgem obstanku snega pred uhodom v jamo. Po pripovedovanju domačinov so v jami nekoč kopali led za pridobivanje vode za pastirje in gozdne delavce. Med drugo svetovno vojno je služila partizanom za skladišče hrane.

Po zanimivi izkušnji ogleda jame smo nadaljevali proti najvišjemu vrhu naše poti- Panski vrh, ki je 9.aprila 2009 na širše območje Mežakle padel meteorit. Z znanstveno analizo so ugotovili, da je meteorit krožil med Marsom in Jupitrom okoli 4,5 milijarde let.

Pot nas je vodila naprej do roba Mežakle ki smo že lahko pogledali v dolino mesto Jesenic in njeno lepo okolico.

Pot ob robu nas je kmalu pripeljala do naravnega mostu, ki ima obliko slona. Nastanek naravnega mostu tik pod severnim robom Planskega vrha je posledica erozijskega delovanja vode in preperevanja različno odpornih kamnin. Apnenčasta tvorba zelo verjetno predstavlja odpornejši ostanek nekdanjega jamskega stropa.

V okolici naravnega mostu smo našli tudi nekaj znanilcev gorske pomladi, kot so Deveterolistna konopnica, ki je že odcvetela in Trilistna vetrnica, v skalovju pobočja Avrikelj, ki je zavarovana vrsta in Clusijev svišč.

Pot nas je še vedno vodila po robu Mežakle do Škrbine oz razgledne špice. Od tu se ponujajo čudoviti razgledi v dolino na mesto Jesenice in njegovo okolico, ter široka panorama zahodnih Karavank od Begunjščice do Kepe. Vse o mestu Jesenic, železarstvu, rudarstvu in Zoisovih graščinah nam je z navdušenjem pripovedovala ga. Vesna.

Za konec nam je ostala za ogled še partizanska bolnica, ki je skrita pod skalnim previsom in je nudila zavetje ranjenim partizanom in ni bila nikoli odkrita. Na Zakopu je tudi spomenik padlim borcem. Na temu območju so v času fužin pridobivali oglje, ki je bilo nujno potrebno v postopku pridobivanja železa. V tem času je na Mežakli delovalo nekaj kopišč.

Od Zakopov nam je sledil še sestop iz Mežakle čez Kurjo vas do športne dvorane pod Mežakljo. Sledilo je lepo presenečenje, saj je ga. Vesna vsem članom v dar in lep spomin, razdelila unikatne VEČNE PLANIKE, ki jih ročno sama rezbari iz lipovega lesa, cvetovi pa so iz volne rateških ovac in imajo certifikat kakovosti Kranjske Gore in TNP.

Vse pohvale ga.Vesni za vrhunsko vodenje in predstavitev Mezakle in Jesenic in zahvala unikatnem darilu.
 
Šel bom v goro,
planike nabral
in jih prinesel
v dolino nazaj.
Tri bele cvetke,
troje oči,
vsak za lep spomin.
(Gregor Strniša)
 
Po razvozu šoferjev je sledil zaključek in analiza v restavraciji Ejga na Jesenicah, tudi njim pohvale za okusne jedi in postrežbo.
 
Marijeta J.S.
 
Viri:
https://www.gorje.si/objava/273619
https://www.bled.si/sl/kaj-videti-poceti/znamenitosti/10/mezakla/
https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/javornik-vas-kjer-je-nekoc-stala-tudi-grascina-zige-zoisa-danes-pa-o-njej-prica-le-se-nekaj-his/635116

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem