Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Nekaj za dušo (Turska gora)

  • Objavljeno: 23. feb 2020 ob 14:43
  • Avtor: Skrbnik

Vstajanja sredi noči smo že vajeni, zato tudi tokrat ni bil problem vstati sredi noči in se odpeljati v Logarsko dolino. Na parkirišču oz. izhodišču smo se zbrali, še v temi, nekaj pred šesto uro, se opremili in veselo krenili proti Okrešlju.


Pri zavetišču GRS Celje

Pot naprej od slapu Rinka ima nekaj ledu, vendar se mu da izogniti. Dereze nataknemo kar pri zavetišču GRS na Okrešlju, ker od tu naprej je snega že dovolj. Proti Turskemu žlebu zavijemo že nižje, kot gre letna pot, in naklon se hitro poveča. Podlaga je bila trda in ne preveč ledena, zato smo se kar hitro vzpenjali neposredno proti žlebu. Pri vstopu v žleb se je začelo malo predirati, ampak naš tokratni buldožer Lovro je “zgazil” skoraj do vrha, kar nam je ostalim olajšalo vzpon.


Proti vstopu v Turski žleb


Pridno napredujemo v žlebu


Pogled na Mrzlo goro

Pri izstopu iz žleba nas pričaka prelep razgled, modro bele barve, sonce in brez vetra. Po kratkem postanku se odpravimo proti vrhu Turske gore.


Izstop iz Turskega žleba


Na izstopu iz žleba nas čaka zimska pravljica

Tu srečamo dva, ki sta zaradi ledenega pristopa na greben, obrnila. Mi odidemo naprej in se kmalu soočimo s tem ledenim delom. Odločimo se, da nadaljujemo. Obrne samo naš “buldožer” Lovro, ki mu je notranji glas odsvetoval pot naprej. Zelo pohvalno, da se človek zna obrniti takrat ko ve, da je določena situacija prezahtevna za njegove izkušnje in znanja.


Proti ledenemu delu pod grebenom


Prečenje ledenega dela poti

Po kočljivejšem prečenju ledenega dela, smo se ostali nato po grebenu samo še sprehodili do vrha. Na vrhu so nas čakali prekrasni razgledi v vse smeri, vendar pa so nas veter in ledeni kristali kaj kmalu prisilili k sestopu.


Veter na grebenu


Na vrhu


Uživanje v razgledih

Sestop čez ledeni del opravimo počasi in zanesljivo, nato pa na vrh Turskega žlebu na malico in sončanje v brezvetrju.


Sestop čez ledeni del


Sestop proti žlebu


Malica in dobra volja

Nato je sledil še sestop v dolino, mimo zavetišča GRS, kjer so nam postregli s dobro kavo s cimetom, ki je padla na zelo plodna tla ☺ Hvala GRS Celje.


Vroče je bilo ob sestopu

Tako se je po slabih petih urah končala naša dogodivščina za srce in dušo.

 

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem