Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Vroča pošihtnica #2

  • Objavljeno: 23. jun 2023 ob 18:12
  • Avtor: Skrbnik

V sredo je bil spet čas za našo pošihtnico. To so krajše popoldanske ture med tednom, ki jih je naše društvo vpeljalo v letošnjem poletju. Že na prvi, pred 14 dnevi, je bil dober odziv, zato smo ta teden organizirali našo drugo "pošihtnico". Tokrat smo si za cilj izbrali planino Korošico in Hajnževo sedlo.

Zbrali smo se na izhodišču pred Karavlo ob 16.30 uri. Termometer je še vedno kazal čez 30 stopinj. Zbralo se nas je "sedem veličastnih", ki smo se po lovski, nemarkirani poti odpravili proti planini Korošica.


 
Dobro, da pot kmalu zavije v gozd, kjer je bila temperatura v senci znosnejša in je bilo tako lažje se v zmernem koraku dvigati po sepentinah proti prvim razgledom na okoliške vrhove.


 
Z višino je tudi vročina začela popuščati, malo je začelo pihljati in sonce so zakrili oblaki, mi pa smo dosegli pašno ograjo na planini. Ob ogradi pašnika smo prehodili planino Korošico in prišli malo razočarani do točke kjer smo zagledali pastirski stan(kočo), kajti na pašnikih nismo srečali nobene krave, pastirski stan pa je tudi na daleč zgledal neobljuden.


 
Razpoloženje se je popravilo, ko smo stopili v ograjeni del in je iz stanu prišla gospa, ki nas je lepo pozdravila in povprašala od kje prihajamo in kam gremo. Med pogovorom je omenila, da nam lahko pripravi ajdove žgance in kislo mleko. Povedali smo ji, da gremo še do Hajnževega sedla, da se pa ob povratku sigurno oglasimo.


 
Nadaljevali smo pot po pašniku in se mimo črede krav povzpeli proti Hajnževem sedlu ter kljub oblačnemu vremenu, uživali v razgledih v Avstrijo in na oba vrhova nad nami, Veliki vrh ter Ljubeljsko Babo (Košutico).


 
Po kratkem počitku in slikanju nas je par kapljic dežja pregnalo nazaj proti planini na pripravljene dobrote. Ker se je vreme začelo kisati smo se po jedi dokaj hitro odpravili proti dolini. Padlo je le nekaj kapel zato smo po nekaj 100 višinskih metrov slekli anorake in v miru nadaljevali s sestopom ob katerem smo, razen narave opazovali tudi čredo gamsov, ter na spodnjem pašniku še čredo konj in tri osle.


 
Po dobri uri smo se spustili do izhodišča, še malo poklepetali, se zmenili, da bomo še organizirali "pošihtnice ", ter se poslovili in odpravili proti domu.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem