Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Na napakah se učimo

  • Objavljeno: 23. apr 2022 ob 21:11
  • Avtor: Skrbnik

Tokrat ne bom preveč opisoval poti ampak se bom raje posvetil temu, zakaj je priprava na turo (za vodnike) tako pomembna. Po letnem planu društva je bila danes na vrsti lahka tura na Malo Ojstrico, vendar pa je v zadnjih trenutkih prišlo do bistvenih sprememb, ki nas je, skupaj s slabo pripravo ture, tokrat varno pripeljala samo do Inkretovega studenca.

Da na kratko opišem, kako lahko pride do težav z izvedbo same ture.
Vodja ture je imel namen opraviti ogledno turo vendar, ker je vmes zbolel (prav tako odpovedal pomočnik) in to javil v četrtek, te pomembne informacije nismo imeli.

V petek dopoldne (se pravi tik pred zdajci), sva prevzela vodenje ture dva druga Gamsa, ki pa nisva vedela nič o samih razmerah. Tako sem jaz v petek popoldne začel raziskovati po internetu, najprej cesto do izhodišča, ki je bilo na parkirišču pod planino Podvežak. Izkazalo se je, da je cesta Kamnik - Stahovica - Gornji Grad zaprta in je potreben obvoz, zato sem javil udeležencem to spremembo. Skrbelo me je tudi, do kam je cesta sploh prevozna (sneg), kajti izhodišče je kar visoko.

Druga zadeva, ki sem jo moral na hitro preveriti preko interneta, so bile same razmere na terenu. Brskal sem vse sorte portale in socialna omrežja, a o naši poti nisem našel nič, zato sem preverjal zadnje slike z Velike planine in našel kak dan staro sliko proti Ojstrici in nekaj dni stare posnetke z Ojstrice proti Korošici, kjer je vse bilo videti še precej belo, zato mi je to dalo vedeti, da nas bo na naši poti pričakalo še precej snega.

Po vsem preverjanju in kratki noči nas je čakala tura. Zjutraj smo se dobili mi, ki smo iz okolice Kranja, presedli v en avto in odpeljali (po obvozu) proti izhodišču. Kak kilometer pod izhodiščem nas na cesti pričaka neprevozen sneg, zato smo parkirali ob cesti. Kmalu pride tudi drugi avto, ki prav tako parkira ob cesti. Nato smo startali, seveda brez zimske opreme, ker naj bi bila to lahka tura (glede na info, sem imel v mislih samo to, kdaj bomo obračali).

Ker je bilo veliko odpovedi (zaradi vremenske napovedi in bolezni) in smo bili na turi samo poznani (vendar brez zimske opreme, ki ni bila razpisana), smo »porinili« do Inkretovega studenca, ampak tu nas je megla in gaženje obrnilo nazaj. Varno smo sestopili do planine Podvežak, kjer smo se malo zadržali, nato pa še v Baru pri Gamsu naredili kratko analizo.

Nauk zgodbe je, da je ogledna tura obvezna, sploh v spomladanskem času in na poteh, kjer še nismo bili! S tem dobimo informacije o dostopu do izhodišča in razmerah na sami poti (oprema), ki jih lahko potem tudi predamo drugemu vodniku v primeru, da zbolimo ipd.

No, pa da ne bo samo filozofiranje, imeli smo se super in prilagam nekaj slik ter video posnetek.


Planina Podvežak


Med rušjem, tudi do riti v sneguInkretov studenec


Uživanje v miru pri sestopu


Analiza ture :)

Pa še kratek video

spisal: Bojan M.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem