Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Z vlakom po razglede

  • Objavljeno: 04. feb 2024 ob 14:29
  • Avtor: Skrbnik

Tokratna tura je pravi dokaz, da se tudi brez avtomobilov lahko izpelje čudovita celodnevna avan-tura. Pričetek ob svitu na železniški postaji v Kranju, kjer stopimo na vlak, ki pelje neposredno do izhodišča, ki je bilo tokrat v vasi Plave (100 m).

Vlak pripelje nekaj čez 10. v vas Plave. Od tu nadaljujemo po cesti do cerkvice in desno zanjo stopimo na dobro označeno pot, ki vodi na vrh Korada (812 m).

Pot, ki poteka po gozdu, se lepo in zložno vzpenja, z nekaj krajšimi strmejšimi odseki. Bolj se bližamo vrhu, več je tudi razglednih točk s pogledom daleč naokoli.

Malo pred vrhom stoji cerkvica svete Genderce, mimo katere v par minutah pridemo na vrh. Na vrhu krajši počitek za malico in uživanju v razgledih vse do Triglava. Z vrha se spustimo mimo zavetišča na Koradi, po trasi Juliana Trail proti vasi Vrhovlje.

Sredi vasi zavijemo desno na ožjo cesto, ki se kmalu spremeni v gozdno cesto oz. kolovoz, ki nas po gozdu in travnikih pelje proti grebenu Sabotina.

Razgledna pot po grebenu je lepo speljana in na določenih delih izpostavljena, zato je potreben previden korak. Med potjo lahko obiščemo tudi topovske kaverne, galerije in strelske jarke iz 1. svetovne vojne.

Zanimiva pot nas kmalu pripelje do doma na Sabotinu, kjer se v prijaznem okolju lahko okrepčamo in odžejamo. Pot nato nadaljujemo naprej po vsebolj razglednem vršnem grebenu do vrha Sabotina in naprej do ostankov cerkve Sv. Valentina.

Od tu nas čaka samo še sestop po dokaj stmi poti v Solkan, kjer si ob prečkanju cestnega mostu lahko ogledamo tudi Solkanski most, ki je z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m največji kamniti most na svetu.

Ko prispemo čez most, nas železniška postaja čaka takoj na desni strani pod parkiriščem, kjer se vkrcamo nazaj na vlak, ki nas po čudoviti Bohinjski progi pelje do Jesenic in nato proti Kranju.

Celotna prehojena pot je navrgla cca. 22 km in slabih 1200 višinskih metrov.

Čudovita tura z uporabo javnega prevoza je trajnostna in tudi stroškovno zelo ugodna, namreč cena povratne karte Kranj - Solkan znaša med koncem tedna 3,80 EUR.

Ker se zadnje čase precej omenjajo zamude vlakov, bi tokratno objavo izkoristil za pohvalo Slovenskim železnicam namreč omembe vrednih zamud ni bilo ne tja in ne nazaj. Za pot Kranj - Plave je bila zamuda + 3 min za pot nazaj, Solkan - Kranj, pa + 4 min, kar se mi zdi, za skupno dolžino poti 244 km, zanemarljivo.

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem