Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

Naokrog na Planjavo

  • Objavljeno: 12. jul 2021 ob 10:27
  • Avtor: Skrbnik

Druga julijska nedelja je PD Kranjski gamsi prinesla zahtevno turo na Planjavo, vrh Vzhodno od Kamniškega sedla, ki se ponaša z 2392 metri nad morsko gladino.


Jutranji sestanek se je zgodil pri Koči v Kamniški Bistrici, kjer smo se presedlali v manjše število vozil in se odpravili do izhodišča pri Jermanci. Skupno osem udeležencev dogodka smo tako še pred začetkom hoje dvignili nekaj prahu, nato pa se od izhodišča odpravili proti Kamniškemu domu na Kamniškemu sedlu, kjer je bil planiran prvi daljši postanek.
Prvi del etape je tako potekal relativno enostavno. Zaradi manjše zahtevnosti poti je bil tudi tempo hitrejši, tako da sta nam zračna vlažnost in toplina na čela hitro naslikala kapljice potu. Najprej po gozdu do Pastircev, nato pa mimo nizkega rastja in Kamrice, in že smo se znašli pod Kamniškim domom.
Tam smo si privoščili manjši priboljšek in se okrepčali pred nadaljevanje poti. Ta je nato zavila proti vzhodu in nas peljala do visokih krušljivih sten pod Planjavo. Že pri domu smo nadeli čelade, saj so stene te gore grintave in obstaja možnost padajočega kamenja in proženja skal. Nadaljevali smo vzdolž stene, kjer je bilo potrebno poplezavanje, prečenje nevarne podlage, ožin in celo dveh snežišč.Pri koraku je bila potrebna velika mera pozornosti in koncentracije. Tako smo dejansko obhodili celotno goro in se v zadnjem delu druge etape naposled le obrnili proti vrhu, izvedli zadnji “šprint” in osvojili cilj te ture.


Sledil je spust v dolino, ki je zahteval še več pozornosti, saj smo se vračali po isti poti. V obratnem vrstnem redu po zahtevnem terenu smo se tako spustili še enkrat do Kamniškega doma, kjer smo si privoščili zasluženo kavo. Nato pa še češnja za posladek - spust v dolino po melišču. Ta nam je prihranil dobro mero časa, a smo zaradi obremenitve naredili krajši postanek pri Pastircih. Nato pa po enaki gozdni poti do izhodišča, z vozili pa še do Doma v Kamniški Bistrici, kjer nas je pričakala klasična nedeljska gneča, ki pa jo je del začetne skupine začinil s potopom v vodo.


Vreme nam je bilo večino poti naklonjeno. Napoved sicer ni bila najbolj ugodna, zaradi česar smo bili primorani turo izvesti v zastavljenem času brez večjih odstopanj, a se nam je nasmehnila sreča in nam kljub oblačnosti prizanesla z dežjem. Prav ta oblačnost nam je tudi olajšala turo, saj je preprečila, da bi nam na zahtevnem delu poti od Kamniškega doma do Planjave nagajalo in nas “žgalo” sonce. In spet obratno, ta oblačnost nam je zakrila nekaj razgledov, po drugi strani pa tudi pričarala nekaj zanimivih trenutkov za fotografiranje.

Tura je bila tako zelo uspešna. Hvala vsem udeležencem in udeleženki, ki so vztrajno zagrizli v hrib in so se kljub manj ugodni napovedi odločili za udeležbo. Kot je to sedaj že klasika - obilica smeha, dobra družba, skupni napori in seveda zmagoslavno osvojen vrh; kaj drugega pričakovati pri PD Kranjski gamsi?

Z goro naprej!

 

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem