Nalagam

Prosimo, počakajte...

Blog
PD Kranjski gamsi

(Po)Prešerno na Goli vrh

  • Objavljeno: 14. feb 2022 ob 18:35
  • Avtor: Skrbnik

Popraznična sobota je bila vremensko in družbeno zelo razpoložena. Nekateri smo se že zjutraj zbrali na parkirišču v Kranju, od kjer smo skupaj odšli do Jezerskega, do Planšarskega jezera. Tam so se nam pridružili tudi ostali. Na hitro pokramljali in nato pot pod noge proti Golemu vrhu.

Začeli smo hoditi ob vzhodu. Pot nas je sprva vodila preko letne ceste, ker je dostop do letnega parkirišča dobro zameden in opremljen s progami in tekači na smučeh. Do prvih klancev je šlo še brez opreme in optimistično smo poskusili tudi nekaj jih premagati, vendar nas je kmalu ponos premagal in smo si opasali dereze na svoje čeveljce in potem suvereno premagovali višinske metre. Vmes je nanesla tudi debata, če ima kdo od udeležencev srednje dereze, kakšne so in kako jih v bistvu napraviti. Nobeden od udeležencev si jih pa ni nalakiral.

Trenutna pot je bila dokaj dinamična za pohodnike. Glede na precej toplo zimo je bila pot nekje ledena, ponekod smo pa orali po zemljici, vse do Jenkove planine in naprej. Na Jenkovi smo si malo odpočili in se naužili prvih lepih razgledov, od Matkovih in Mrzlih gora preko Dolgih hrbtov in Kočen do Storžiča. Vse ostalo nas je čakalo višje.

Še zadnji del vzpona po že dobro skoraj podrti gmajni, preden smo prišli do vrha našega cilja. Nekateri od udeležencev so bili prvič gor in vreme nam je bilo res naklonjeno, saj so razgledi segali daleč naokrog do Julijcev. Veter je bil milostljiv, zato smo si vsi malo odpočili in občudovali.

Povratek je bil po isti poti. Na poti smo srečali kar nekaj ljudi, ki so iskali svoj prostor pod svobodnim soncem. Sklepno dejanje naše ture je potekalo v gostilni Kočna.

 

Nazaj na seznam

Spletna stran PD Kranjski gamsi uporablja piškotke za zagotavljanje najboljše možne spletne izkušnje.

Razumem